Írán má novou raketu středního doletu, vlastní výroba jaderné energie se odkládá

Teherán, Moskva - Íránští odborníci vyrobili novou raketu Ášúrá, která je schopná zasáhnout cíle do vzdálenosti 2000 kilometrů. Oznámil to dnes íránský ministr obrany Mostafá Mohammad Nadžár, kterého cituje agentura Reuters. Kromě toho včera Mezinárodní agentura pro atomovou energii začala kontrolovat dodávku ruského jaderného paliva pro první íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru.

Írán už má raketu Šaháb-3, která má podle Teheránu rovněž dolet 2000 kilometrů. Tím pádem by mohla zasáhnout Izrael, americké základny v oblasti Perského zálivu či jih Turecka. Pokud by Írán vyvinul mezikontinentální střely s doletem 4000 kilometrů, pak by mohl ohrožovat i střední Evropu, Rusko, Indii nebo Čínu.

Nadžár ve svém prohlášení neuvedl, jak se nová raketa liší od Šahábu-3. Ášúrá je jméno islámského svátku, kterým si šíité připomínají mučednickou smrt imáma Husajna.

„Výstavba raket Ášúrá s doletem do 2000 kilometrů patří mezi úspěchy ministerstva obrany,“ řekl ministr na shromáždění náboženských milicí basidž, které tento týden pořádají manévry. Dodal také, že ve středu dostane íránské námořnictvo novou ponorku íránské výroby, kterou brzy představí v Perském zálivu.

Írán oznamuje velké úspěchy svého zbrojního průmyslu pravidelně. Západní odborníci ovšem uvádějí, že Teherán poskytuje jen málo podrobností, aby bylo možné schopnosti nových zbraní potvrdit. Některé zbraně, které Írán prezentuje coby čistě „domácí výrobu“, jsou podle expertů založené na vybavení dodaném Čínou a Severní Koreou, anebo na amerických zbraních nakoupených před islámskou revolucí v roce 1979.

Kritice čelí i nová jaderná elektrárna, kterou pro Írán staví Rusové. Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) proto včera zahájili kontrolu dodávky ruského jaderného paliva pro elektrárnu. „Tým MAAE přicestoval a začal pracovat,“ uvedl mluvčí výrobního závodu v Novosibirsku, odkud má být po kontrole zapečetěné palivo přepraveno. Dodávka paliva je považována za klíčový krok v naplnění kontraktu, Rusko plánuje odeslat palivo šest měsíců před zprovozněním elektrárny.

Pečetění paliva je jasnou známkou toho, že Rusko je připraveno dodat uran Íránu, ačkoliv Západ neustále vyjadřuje obavy, že Teherán se snaží vyrobit jadernou zbraň. Írán toto podezírání opakovaně odmítá.

Stavbu elektrárny v Búšehru odstartovala ruská firma Atomstrojexport po roce 1995, kdy s Íránem uzavřela dohodu o provedení stavby. Podle původního plánu měl být první reaktor spuštěn letos v září, prozatím se jeho otevření odkládá na rok 2008. Důvodem bylo zpoždění íránských plateb, a tak Rusko začalo dodávky paliva a termín spuštění elektrárny odkládat.

Vydáno pod