Proti Tuskově vládě demonstrovalo dvanáct tisíc učitelů

Varšava - Vláda Donalda Tuska čelí prvnímu vážnému problému, proti její politice dnes demonstrovalo dvanáct tisíc učitelů. Nejsou spokojeni s výší svých mezd a požadují jejich nárůst o padesát procent, jinak hrozí stávkou v době maturit. Vláda však nabízí pouze desetiprocentní růst.

Demonstrace se odehrála dnes v odpoledních hodinách a ve čtrnáct hodin skončila - přesně podle plánu. Akci přihlíželo několik desítek policistů, vše ale proběhlo naprosto poklidně a bez jakýchkoli incidentů.

Učitelé se sjeli z celého Polska, někteří jeli na demonstraci celou noc. Polští učitelé patří v Evropě k nejhůře placeným, v přepočtu na českou korunu se jejich mzda pohybuje kolem jedenácti tisíc, u čerstvých vysokoškoláků pak jen asi okolo sedmi tisíc. Předešlé vlády již dlouhé roky slibovaly nárůst platů, ale nedošlo prakticky k žádnému, proto nyní učitelé tlačí na nový Tuskův kabinet. Předseda svazu učitelů Slawomir Broniarz připomněl, že jedno z hesel volební kampaně vítězné Občanské platformy hlásalo, že děti budou učit dobře vydělávající učitelé. Průměrný plat polských učitelů je 1 436 zlotých (10.700 korun). V České republice byla loni měsíční mzda učitelů v průměru 23.027 korun.

„Vím, že nabízíme málo. Sám jsem profesí učitel. Vím, kolik učitelé vydělávají. Ale letos jsme dali, kolik jsme dát mohli,“ řekl ve čtvrtek Tusk.

Výsledkem dnešního protestu podle Broniarze sice není to, že by se učitelé mohli těšit na více peněz, ale alespoň začala diskuse s ministerstvem školství. Kantoři nejsou jediní, kdo od nové vlády žádá více peněz. Protesty organizují také lékaři a zdravotní sestry, nespokojeni jsou železničáři a pracovníci pošt. Odborníci varují, že demonstrace v Polsku mohou překročit únosnou míru, což by prý mohlo zpomalit hospodářský růst.