Mezinárodní agentura pro atomovou energii nutně potřebuje inovaci laboratoří

Seibersdorf - Laboratoř Mezinárodní agentury pro atomovou energii v rakouském Seibersdorfu, kde se v současnosti analyzují vzorky odebrané v Íránu a dalších zemích, je zastaralá. Přiznává to vedení organizace. Má-li agentura nadále účinně pokračovat v práci, budou její laboratoře potřebovat velkou finanční injekci.

Gabriele Voigtová, ředitelka laboratoře Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v Seibersdorfu, dodává: „Potřebujeme modernizaci, protože laboratoř - konkrétně část pro analýzu agresivních vysoce radioaktivních vzorků - je přes 30 let stará. Zvažovali jsme renovaci, ale ta by nakonec stála více než postavení úplně nové laboratoře.“

Vedení odhaduje náklady na 40 milionů eur. Kromě obnovy existujícího technického parku je třeba dokoupit nově vyvinuté přístroje. „Jednoduše řečeno, schopnost agentury poskytovat nezávislou a rychlou analýzu zajištěných vzorků je ohrožena stárnoucí technickou infrastrukturou,“ potvrdil také ředitel MAAE Muhamad Baradej.

Mezinárodní agenturu pro atomovou energii zřídila v roce 1957 OSN. Jejím úkolem je dohlížet, aby se nešířily jaderné zbraně, a pomáhat s mírovým a bezpečným využitím atomu kdekoliv na světě.