Srbsko rozhodne o dalším směřování země

Bělehrad - Srbsko v neděli čeká velice těsný souboj o budoucí hlavu státu, v němž se utkají dva zcela rozdílní kandidáti - ultranacionalista Tomislav Nikolić a dosavadní proevropský prezident Boris Tadić. Hlavním tématem předvolební kampaně bylo samozřejmě Kosovo, které hrozí vyhlášením nezávislosti na Srbsku.

Tadić usiluje o členství Srbska v EU, na rozdíl od Nikoliče, který tvrdí, že budoucnost Srbska není v EU, ale ve spojenectví s Ruskem a Čínou. Podle zpravodaje ČT Karla Rožánka vše nasvědčuje tomu, že žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu v prvním kole. Ve druhém kole pak bude rozhodující, koho podpoří srbský premiér Vojislav Koštunica.

Napjatá situace v Kosovu v prvním kole přinese hlasy spíše zastánci tvrdé linie Nikoličovi, nicméně ve druhém kole má podle politologů větší šance Tadić, který je schopný podobně jako v minulých volbách získat na svou stranu voliče kandidátů neúspěšných v prvním kole. S tím souhlasí i odborník na bývalou Jugoslávii Matyáš Zrno, který v ČT uvedl, že umírněnější voliči se mohou ve druhém kole rozhodnout pro Tadiče právě proto, že nechtějí, aby jejich zemi vedl člověk, který jednoznačně zavírá Srbsku dveře do unie.

Podle posledních předvolebních průzkumů má zatím o něco větší podporu veřejnosti nekompromisní Nikolić, zastupující předseda Srbské radikální strany, která má v parlamentu nejsilnější zastoupení. Hlas by mu dalo 33 procent voličů, zatímco preference dosavadního prezidenta Tadiče jsou o tři procentní body nižší. Ještě 16 procent Srbů zatím neví, komu dá svůj hlas.

Vzhledem k tomu, že premiér Vojislav Koštunica nepodpořil žádného z favoritů, je možné, že zbývající kandidáti mohou ještě vstoupit do bojů o nejvyšší ústavní funkci. Nicméně v současné době i ti nejsilnější, například populista Velimir Ilić, kterého podporuje právě premiér Koštunica, nebo liberál Čedomir Jovanović, mají preference kolem šesti procent.

Protože pravděpodobně ani jeden z hlavních rivalů zřejmě v prvním volebním kole nezíská nadpoloviční většinu hlasů, rozhodne se o budoucím prezidentovi až ve druhém kole 3. února.