V dálničním tunelu se v Rakousku stala hromadná nehoda

Salcburk (Rakousko) - Nejméně 17 lidí bylo zraněno při hromadné srážce v Offenauském dálničním tunelu v Rakousku poblíž Salcburku. Tři osoby jsou v kritickém stavu. Oznámila to agentura APA s odvoláním na policii a záchrannou službu. Provoz na této důležité tranzitní trase byl uzavřen na několik hodin.

Ke srážce došlo asi ve 12:30 SEČ na dálnici A10 v tunelu u města Golling, asi čtyřicet kilometrů jižně od Salcburku. Podle záchranářů tvoří skrumáž vozidel v tunelu tři kamiony a 15 osobních vozů. Vyproštěné zraněné odvážely do nemocnic dva vrtulníky rakouské záchranné služby. Čeští občané mezi zraněnými podle agentury APA nebyli. Příčiny nehody zatím nejsou známy.

V rakouských dálničních tunelech, které většinou svádějí celý dálniční provoz do dvou jízdních pruhů, se nehody stávají poměrně často. Některé případy byly velmi tragické, například v Gleinalmském tunelu ve Štýrsku uhořelo v srpnu 2001 pět lidí a čtyři další byli zraněni. Rakouský řidič tehdy vjel do protisměru a narazil do protijedoucího vozu nizozemských turistů, kteří se vraceli z dovolené na jihu Evropy.

Na dálnici A10 nechvalně proslul Tauernský tunel koncem května 1999, kdy po řetězové srážce vozidel přišlo při katastrofálním požáru o život 12 lidí; tunel byl následující tři měsíce uzavřen.

Vydáno pod