Provoz letiště Heathrow po nehodě stále částečně narušen

Londýn - Provoz londýnského letiště Heathrow je po čtvrteční nehodě boeingu společnosti British Airways i dnes částečně narušen. Vedení tohoto nejrušnějšího mezinárodního letiště na světě oznámilo zrušení a zpoždění některých letů a vyzvalo cestující, aby se před cestou na letiště informovali o osudu jejich leteckého spoje.

„Zatím bylo dnes zrušeno 12 krátkých letů,“ uvedla ráno společnost vlastnící letiště BAA PLC. Nejspíš se podle ní podaří uskutečnit dle letového plánu všechny dálkové lety, ale bude nutné zrušit nejméně deset procent krátkých letů. Ve čtvrtek bylo z 1300 plánovaných letů zrušeno 221 spojů, včetně osmi dálkových.

Českých aerolinií se dnes částečné omezení provozu zatím příliš nedotklo. Mluvčí tuzemského přepravce Daniela Hupáková ČTK sdělila, že letadla mohou mít dvacetiminutová zpoždění, jinak je ale spojení Prahy s Londýnem standardní.

Tvrdé přistání Boeingu 777 společnosti British Airways (BA), které přilétalo z Pekingu se 152 lidmi na palubě, si ve čtvrtek vyžádalo devatenáct lehce zraněných. Letounu se při předčasném dopadu na zem ještě před přistávací plochou ulomila kola a když pak klouzal po dráze, vážně se mu poškodily motory a křídla. Podle leteckých expertů způsobila nehodu zatím nevysvětlená náhlá ztráta výkonu motorů krátce před dosednutím stroje.

Vyšetřovatelé zkoumají havarované letadlo, které leží dosud na konci přistávací dráhy, a slíbili sdělit do 48 hodin předběžné výsledky své práce. Úplné vyšetření havárie však podle nich může trvat i několik měsíců.

Nikdo, zdá se, však nepochybuje o tom, že piloti nic nezavinili, naopak zabránili větším škodám. Britský premiér Gordon Brown ocenil „rozvahu a profesionalitu“ kapitána a jeho lidí. Společnost BA je označila za „hrdiny“.