Legendární šachista Bobby Fischer zemřel

Reykjavík - Bývalý šachový mistr světa Bobby Fischer zemřel. Legendární hráč podlehl nespecifikované nemoci ve svém domě v Reykjavíku. Oznámil to jeho mluvčí. Čtyřiašedesátiletý americký šachista žil na Islandu od roku 2005, kdy se na ostrov uchýlil před úřady Spojených států a získal tamní občanství.

Do historie se zapsal především výhrou nad Borisem Spasským, která mu v roce 1972 zajistila světový titul. Mnoha experty byl Fischer považován za nejlepšího šachistu všech dob.

Po vítězství nad Spasským se Fischer stal prvním a dosud posledním americkým mistrem světa v šachu. Jejich souboj, který měl v období studené války politický podtext, se zapsal do historie jako „zápas století“.

V roce 1975 odmítl zarytý antikomunista Fischer nastoupit v Manile k obhajobě titulu proti Anatoliji Karpovovi, který se stal rozhodnutím funkcionářů jeho nástupcem na trůnu.

Fischer pak postupně upadl v zapomnění a na scéně se vynořil v roce 1992, kdy si zopakoval zápas se Spasským. Nastoupil proti němu v tehdejší Jugoslávii, čímž porušil americké embargo vůči této zemi a v USA byl na něj vydán zatykač.

Před třemi lety byl Fischer zatčen, když se pokusil opustit Japonsko na neplatný americký pas. Dlouhé měsíce se pak snažil vyhnout vydání do Spojených států a nakonec získal útočiště na Islandu.

Vydáno pod