V Keni zatčeni tři evropští novináři kvůli údajnému terorismu

Nairobi - Dva Němci a jedna Nizozemka, kteří přijeli do Keni jako novináři, byli zatčeni pro podezření z terorismu. Policisté prý u nich podle agentury Reuters našli snímky "životně důležitých zařízení".

„Ačkoliv do země přicestovali jako novináři, chovali se podezřele,“ prohlásil mluvčí policie Eric Kiraithe. „Teď prošetřujeme materiály, které jsme jim zabavili. Některé z nich zahrnovaly fotografie životně důležitých zařízení,“ řekl bez dalšího upřesnění.

Trojice byla zadržena na mezinárodním letišti Jomo Kenyatta v keňském hlavním městě. Podezření u policie vzbudila tím, že cestou na letiště čtyřikrát vyměnila automobil.

Jeden z Němců, Andrej Hermlin, je ve své zemi známý jako „král swingu“ a je synem známého východoněmeckého spisovatele Stephana Hermlina. Jeho manželka je Keňanka.

Velvyslanectví obou zemí již kontaktovala místní úřady a předpokládají, že všichni budou brzy propuštěni.

Mluvčí opozičního Pomerančového demokratického hnutí (ODM) Salim Lone prohlásil, že Holanďanka Fleur Van Disselová pracovala několik let na dokumentu o vůdci ODM Railovi Odingovi, který byl v televizi vysílán před volbami z 27. prosince. Nyní připravovala o Odingovi další dokument.

Do Nairobi přiletěly stovky zahraničních reportérů kvůli prezidentským volbám a další po nich, kdy se dosavadní prezident Mwai Kibaki prohlásil vítězem hlasování, jehož poctivost pozorovatelé zpochybňují. Následně vypukly nepokoje, které si vyžádaly stovky obětí na životech a na čtvrt milionu obyvatel vyhnaly z domovů.

Vydáno pod