V Barceloně zatkla policie 14 lidí podezřelých z terorismu

Madrid - Španělská policie dnes ráno v Barceloně zatkla 14 lidí podezřelých z napojení na radikální islámský terorismus. Oznámilo to španělské ministerstvo bezpečnosti. Při několika domovních prohlídkách policisté zajistili materiál pro výrobu výbušnin a bomb.

Ministr Alfredo Pérez uvedl, že zadržená skupina patřila k radikálnímu islamismu, byla velmi dobře organizována a připravovala se k teroristickým útoků. Operace se uskutečnila na základě informací pocházejících od španělských i zahraničních zpravodajských služeb, sdělil.

Pérez oznámil, že 12 ze zadržených jsou Pákistánci a dva Indové. Všichni byli zadrženi ve čtvrti Raval u centra Barcelony, kde žije silná muslimská komunita imigrantů. Ministr také řekl, že policie nalezla různý materiál, který mohl sloužit k výrobě výbušnin anebo mohl být jejich součástí.

Deník El País ve svém internetovém vydání uvedl, že španělské zpravodajské služby varovaly Francii, Portugalsko a Velkou Británii před nebezpečím spojeným s nadcházející evropskou cestou pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa.

Buňky v těchto zemích tvořené především pákistánskými občany se podle listu připravují na atentáty, které jsou zaměřeny i na Španělsko a na jejichž bezprostřední hrozbu poukázalo španělské Národní zpravodajské středisko (CNI).

Mušaraf v neděli zahajuje cestu do Evropy, která ho má zavést do Belgie, Francie, Velké Británie a na Světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu.

Pákistán čelí po zavraždění opoziční političky Bénazír Bhuttové z 27. prosince hluboké politické krizi. Země však je v regionu klíčovým partnerem Evropanů i Američanů v boji proti terorismu. Tento muslimský stát čekají 18. února parlamentní volby, které se měly původně konat 8. ledna, ale byly kvůli smrti Bhuttové odloženy.