Šéf ruské armády opět hrozí preventivním jaderným úderem

Moskva - Náčelník ruského generálního štábu Jurij Balujevskij dnes v Moskvě opakoval, že si jeho země vyhrazuje právo v případě konfliktu a vlastního ohrožení použít preventivně jaderné zbraně. Nejnovější důrazné varování podle agentur souvisí s rostoucím sebevědomím Ruska. Přichází z ruské armády sice nepravidelně, ale poměrně často.

„Nikoho nechceme napadnout,“ řekl generál na bezpečnostní konferenci. „Všichni naši partneři ale musejí pochopit, že k obraně Ruska a jeho spojenců v nutném případě použijeme ozbrojené síly včetně preventivního zásahu a včetně jaderných zbraní.“

Ruská vojenská doktrína dlouhodobě předpokládá vojenské údery v případě, že by byly i v zahraničí ohroženy ruské zájmy. Za největší nebezpečí Moskva považuje mezinárodní terorismus, regionální konflikty a podle Balujevského také „snahy jednotlivých zemí o světovládu“.

Ruský generál ponechal otevřené, kdo bezprostředně patří mezi spojence Moskvy. Rusko však buduje s některými bývalými sovětskými republikami neformální bezpečnostní alianci, do které patří mimo jiné Arménie, Kazachstán, Tádžikistán, Uzbekistán a Bělorusko.

Důrazněji se na vojenskou moc Ruska začalo poukazovat zhruba před rokem, kdy se Moskva začala otevřeně stavět proti americkým plánům vybudovat protiraketový systém v České republice a Polsku. Nelibě nese také rozšiřování Severoatlantické aliance. Loni v prosinci Rusko v této souvislosti mimo jiné přestalo dodržovat smlouvu o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE).

Vydáno pod