Britské Společenství pozastavilo Pákistánu členství

Kampala - Britské Společenství dnes pozastavilo členství Pákistánu kvůli tomu, že nezrušil výjimečný stav v zemi. Oznámil to dnes v ugandském hlavním městě Kampale generální tajemník Společenství Don McKinnon. Členství Pákistánu bylo pozastaveno, "dokud nebude v zemi obnovena demokracie a vláda práva", řekl McKinnon novinářům.

Britské Společenství pohrozilo Islámábádu minulý týden pozastavením členství, pokud prezident Parvíz Mušaraf do 22. listopadu, tedy do dneška, nezruší výjimečný stav a nevzdá se funkce vrchního velitele ozbrojených sil.

Společenství sdružuje Británii a 52 někdejších britských kolonií. O osudu pákistánského členství rozhodoval devítičlenný ministerský výbor, který posuzuje porušování pravidel Společenství.

Mušaraf vyhlásil výjimečný stav 3. listopadu. V posledních dnech začal jeho podmínky uvolňovat a pákistánští představitelé tvrdí, že bude potvrzen do prezidentské funkce během několik dní. Tento týden propustil několik tisíc vězňů a přislíbil parlamentní volby na 8. ledna.

Nicméně podle výboru „situace v Pákistánu nadále vážně porušuje základní politické hodnoty Společenství“. Ministrům vadí, že „nebyl zrušen výjimečný stav, nebyla obnovena ústava a nezávislost justice a nadále jsou omezena základní práva“.

Schůzka výboru trvala o pět hodin déle, než bylo plánováno. Podle diplomatických zdrojů se za Pákistán stavěla důrazně Srí Lanka, naopak Tanzanie a Kanada trvaly na potrestání Islámábádu. „Bylo to rozhodnutí přijaté se smutkem, nikoli v hněvu… Pákistán má nyní šanci provést změny, které jsou v jeho zájmu,“ prohlásil britský ministr zahraničí David Miliband.

Pákistánské členství bylo pozastaveno již jednou - po nekrvavém převratu, jímž se Mušaraf dostal v roce 1999 k moci. Plnoprávným členem se Pákistán opět stal v roce 2004, kdy Společenství uznalo, že udělal pokrok k demokracii.