Lugovoj bude dvojkou na kandidátce ruských ultranacionalistů

Moskva - Ruský podnikatel Andrej Lugovoj, o jehož vydání žádá Británie v souvislosti s vraždou bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, bude kandidovat v prosincových parlamentních volbách za radikální Liberálně-demokratickou stranu (LDPR). Bývalý agent KGB tak jako člen parlamentu získá imunitu, pokud LDPR Vladimira Žirinovského překoná sedmiprocentní práh pro vstup do Státní dumy.

Británie chce soudit Lugového za vraždu Litviněnka, který zemřel loni v listopadu v Londýně po požití radioaktivního polonia 210. Oba muži se krátce před Litviněnkovou smrtí v britské metropoli setkali.

LDPR ve vysílání moskevské regionální televize prohlásila, že Lugovoj bude za ni kandidovat a na kandidátce bude na druhém místě. Ta se bude schvalovat poté, co bude v pondělí zveřejněna.

Žirinovskij, který je znám svými nacionalistickými postoji, v listu Nězavisimaja gazeta nedávno vyjádřil naději, že jeho strana získá ve volbách nejméně 20 procent hlasů.

Lugovoj nebyl podle agentury Reuters k zastižení, aby se ke kandidatuře vyjádřil. Již předtím řekl, že obvinění Británie vůči němu je součástí pomlouvačné kampaně nepřátel Kremlu a britských zpravodajských služeb, které mají zdiskreditovat Rusko.

Británie chce soudit Lugového v Londýně, ale Rusko ho odmítá vydat s poukazem na svoji ústavu, která nedovoluje vydávání ruských občanů do zahraničí. Ruští prokurátoři tvrdí, že budou soudit Lugového sami, pokud Británie poskytne dost průkazných důkazů o jeho vině.

Rusko zase marně žádá Británii o vydání miliardáře a velkého kritika Kremlu Borise Berezovského, který ale získal v Británii politický azyl. V Rusku je obviněn z několika trestných činů včetně zpronevěry velké sumy peněz a nabádání ke státnímu převratu. Británie ho odmítá vydat s odůvodněním, že by ve vlasti neměl zajištěn spravedlivý soud.

Vydáno pod