Policie vyslýchá podezřelého z účasti na atentátu na Bhuttovou

Islámábád - Pákistánští vyšetřovatelé dnes pokračovali ve výslechu patnáctiletého chlapce, který se údajně přiznal, že se podílel na přípravě atentátu na bývalou premiérku Bénazír Bhuttovou. Pákistánské vrtulníky také zaútočily v odlehlé kmenové oblasti ovládané povstaleckým velitelem obviňovaným ze zosnování prosincového atentátu.

Tajemník ministerstva vnitra Kamal Šáh potvrdil čtvrteční zatčení dvou lidí ve městě Dérá Ismáíl Chán. Podle ministra se jeden z nich, patnáctiletý Aitízáz Chán, přiznal, že se podílel na přípravě útoku na Bhuttovou v Rávalpindí 27. prosince.

Nejmenovaný pákistánský bezpečnostní představitel řekl, že chlapec měl být „dalším na řadě“ pro případ, že by Bhuttová přežila první atentát. Stejně tak prý chlapec přiznal, že byl součástí pětičlenného týmu, který vyslal Baitulláh Mahsúd, islamistický velitel z oblasti Jižní Vazíristán.

Mahsúda, který má silné vazby na Al-Káidu a na Taliban v sousedním Afghánistánu, již dříve obvinila z přípravy atentátu na Bhuttovou pákistánská vláda. Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Michael Hayden tuto verzi pákistánské vlády podpořil v rozhovoru, který v pátek otiskl list The Washington Post.

Mahsúd je dáván do souvislosti s řadou sebevražedných atentátů v Pákistánu v loňském roce. Stejně tak prý poskytuje v odlehlé kmenové oblasti, kterou ovládá, útočiště členům Al-Káidy a pákistánským islamistickým skupinám pobouřeným spojenectvím vlády Parvíze Mušarafa s USA.

Agentura Reuters s odvoláním na svědky uvedla, že vrtulníky pákistánské armády dnes zaútočily v oblasti ovládané Mahsúdem. Zatím se neví, kolik obětí si útok vyžádal. Pákistánská armáda v sobotu uvedla, že při operaci v tomto regionu v pátek 40 extremistů zajala a 90 usmrtila.

Vydáno pod