Kuba volí nový parlament, komunisté předem známi jako vítězové

Havana - Kubánci dnes hromadně míří k volebním urnám, aby dali své hlasy kandidátům do republikového parlamentu i provinčních shromáždění. V národním shromáždění komunistického státu bude příštích pět let zasedat 614 poslanců, přičemž o každé z parlamentních křesel se může ucházet pouze jeden kandidát. V hlasování bez možnosti volby se proto nečeká žádné překvapení.

Na seznamu uchazečů je i dlouholetý kubánský vůdce Fidel Castro, který se už rok a půl zotavuje ze závažné operace zažívacího traktu. Své pravomoci dočasně předal bratru Raúlovi. Do parlamentu se nedostanou stoupenci či členové opozičních hnutí, protože jediným legálním uskupením je komunistická strana. Kubánský disent nazval

volební proceduru výsměchem a exiloví Kubánci v Miami na Floridě jej označili za frašku a vyzvali k bojkotu.

Formálně není účast na hlasování povinná, ale neúčast s sebou obvykle nese následky. Hlasovací právo mají osoby starší 16 let, jichž je v současnosti na ostrově kolem 8,4 milionu.

Volební místnosti se otevřely v 13:00 SEČ a uzavřou se ve 24:00 SEČ. Kdy budou známy výsledky hlasování, zatím nebylo oznámeno. Bude to zřejmě záležet na stavu komunikačních prostředků. Ovšem například v jihovýchodní provincii Las Tunas jsou připraveni i na výpadky pevných či mobilních telefonů a mají připraveno 150 poštovních holubů, přes 470 cyklistů a 146 jezdců na koních, aby prý výsledky byly doručeny včas.

Nový parlament pak bude mít 45 dní, tedy zhruba do 5. března na to, aby ze svých řad vybral nové vedení země - 31 členů státní rady, která zastupuje zákonodárný sbor v době mezi jeho zasedáními. Ta se konají obvykle dvakrát do roka. Parlament rovněž schvaluje vládu, do níž doporučuje osoby předseda státní rady. Ten je zároveň hlavou státu, předsedou vlády a vrchním velitelem ozbrojených sil. Do července předloňského roku tyto funkce soustřeďoval Fidel Castro.