Francie zažila vrchol stávek proti Sarkozymu

Paříž – Dosavadní vrchol stávek a protestů proti reformním snahám prezidenta Nicolase Sarkozyho dnes zažila Francie. K zaměstnancům v dopravním průmyslu a studentům, kteří protestují už sedm dní, se přidali i státní zaměstnanci. Stávka se dotkla škol, nemocnic, pošt, státních úřadů, nefungovalo letiště a nevyšel ani celostátní tisk. Předseda vlády François Fillon ale v pondělí večer opět potvrdil, že vláda od reforem neustoupí "kvůli tomu, že nejezdí vlaky a metro".

Státní zaměstnanci vstoupili dnes na 24 hodin do stávky proti chystanému snížení počtu pracovních míst a údajnému poklesu koupěschopnosti. Protestující chtěli upozornit na stále se snižující kupní sílu obyvatel. „Přesto je vláda před odbory ve výhodě. Má za sebou souhlas veřejnosti – sice klesající, ale stále nadpoloviční. Má i souhlas odborů a celé politické levice s tím, že reforma důchodového zabezpečení je potřebná. Nelíbí se jim ale způsob, jak Sarkozy reformy prosazuje,“ vysvětluje redaktor ČT Zdeněk Velíšek.

Dnešní stávky se zúčastnili zdravotníci, státní média i učitelé. „Z učitelského stavu chce Sarkozy propustit 11.000 lidí, což znamená, jak hbitě učitelé vypočítali, že ze 23 žáků na třídu jich bude náhle 31 v každé třídě. To už je počet, který neodpovídá 21. století v civilizovaných zemích,“ konstatuje Velíšek.

Ve francouzské dopravě se dnes situace opět poněkud zlepšila, ale i tak jezdí nanejvýš polovina vlaků a pařížská městská doprava funguje jen ze čtvrtiny až třetiny. Zaměstnanci v dopravě si chtějí vynutit odvolání vládního plánu zrušit jejich výhody ohledně odchodu do důchodu.

S dopraváky už řadu dní protestuje i část radikálních studentů, kteří mimo jiné blokují fakulty. Protestují proti novému zákonu o vysokých školách, jehož důsledkem může podle nich být nerovnost fakult v přístupu k financím.

Údaje o účasti na demonstracích se výrazně liší v závislosti na tom, zda je dodala policie nebo organizátoři. Šlo celkově o mnoho desítek tisíc lidí. V Paříži to bylo podle policie 20.000 a podle organizátorů 70.000 osob.

Souběh stávek je zatím největší výzvou novému prezidentovi, který se ujal funkce právě před půl rokem. Sarkozy se k situaci zatím veřejně nevyslovil. Podle Lukáše Macka z Pařížského institutu politických věd se může jednat o taktiku, aby Sarkozy mohl dosáhnout snadnějšího kompromisu mezi vládou, zaměstnavateli a odbory. „Odboráři tuší, že jim podpora veřejnosti chybí, a budou mít vůli jít z toho nějakým způsobem ven. Vláda také cítí, že je tady riziko propojení jednotlivých akcí, a bude se snažit být vstřícná a nějaký ten kompromis najít.“

K prvnímu jednání by se zástupci odborů, dopravních podniků a vlády měli sejít ve středu.