Nejhorší evropské doly jsou na Ukrajině, umírá v nich nejvíc lidí

Praha - Nedělní výbuch metanu v uhelném dole u Doněcku na východě Ukrajiny si podle posledních zpráv vyžádal nejméně 88 mrtvých. Dalších 12 horníků se stále pohřešuje, ale jejich šance na záchranu je téměř nulová. Výbuch v dole Zasjadko je na Ukrajině největší důlní tragédií od rozpadu Sovětského svazu.

Podle moskevského zpravodaje ČT Josefa Pazderky pokračují záchranné práce velice pomalu, mimo jiné i proto, že se ze šachty stále valí hustý a štiplavý kouř. Odbory mluví jen o minimální šanci, že 12 nezvěstných horníků výbuch ve více než kilometrové hloubce přežilo. Nyní je v nemocnicích 31 horníků, jeden z nich je ve velmi vážném stavu.

Příbuzní horníků si stěžují, že od vedení dolu nedostávají žádné zprávy o stavu svých blízkých, což v pondělí vedlo k výtržnostem. Skupina rozhněvaných žen se totiž dostala až do kanceláře ředitele dolu, kde ho z neštěstí obvinila a zároveň od něj požadovala k celé tragédii vyjádření.

Ukrajinské doly jsou jedny z nejnebezpečnějších na světě. Může za to i jejich velká zastaralost. Třetina z nich je v provozu už více než 100 let. Komentátor Jan Petránek si myslí, že se neštěstí dalo předejít. „Nizozemci například Ukrajině chtěli pomoct už před patnácti lety technologickým řešením,“ dodal. To, že se stávající situací, kdy na Ukrajině zahynou ročně desítky horníků, nikdo dosud nezabýval, může být i otázkou vysoké korupce, která v zemi panuje. Za poslední rok zemřelo v dolech na Ukrajině 150 lidí, celkově je to více než čtyři tisíce od získání samostatnosti. Podle Petránka za to mohou i tisíce neoficiálních dolů, kam si lidé chodí ve větších skupinkách sami pro uhlí.

Ukrajina je podle statistik úmrtnosti druhou nejnešťastnější hornickou zemí na světě. Před ní je Čína, kde ročně umře více než sedm tisíc horníků. Komunistická velmoc, kde je přes šedesát tisíc dolů, si teď dala závazek, aby se v příštích letech snížil počet mrtvých na maximálně pět tisíc.