Somálský premiér unikl minometnému útoku

Mogadišo - Somálský premiér Nur Hassan Hussein dnes v Mogadišu unikl minometnému útoku. Neznámí útočníci několikrát vystřelili na prezidentský palác v somálské metropoli, do kterého se Hussein přesunul z dosavadního sídelního města vlády Baidoa. Zatím není zřejmé, zda si útok vyžádal nějaké oběti, informovaly tiskové agentury.

K útoku došlo během tiskové konference, na níž Hussein oznámil, že se celá jeho vláda přesune z relativně bezpečného města Baidoa do Mogadiša. Podle jednoho ze svědků útoku dopadlo na pozemky prezidentského paláce šest min, další dvě explodovaly před palácem. Žádný z výstřelů nezasáhl křídlo budovy, ve kterém byl somálský premiér.

Hussein, který byl jmenován premiérem v listopadu 2007, chce jednat se somálskými povstalci o míru a o zajištění bezpečnosti v Mogadišu. Konflikt mezi islamistickými separatisty a vládními jednotkami podporovanými etiopskou armádou si za uplynulý rok vyžádal jen v somálské metropoli přes 6500 obětí z řad civilistů.

Somálsko nemá funkční vládu od roku 1991, kdy povstalecké klany svrhly prezidenta Mohammeda Siada Barreho. Následně začaly klany bojovat mezi sebou o moc. Husseinova vláda je už čtrnáctým pokusem o obnovení centrální vlády v zemi zmítané občanskou válkou.