Kolumbijští povstalci z ELN prý propustili devět zajatců

Bogotá - Kolumbijská ultralevicová povstalecká skupina Vojsko národního osvobození (ELN) propustila v neděli na svobodu devět zajatců. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na sdělení úřadů z departementu Nariňo.

Dvě ženy a sedm mužů bylo předáno zástupcům Mezinárodního výboru Červeného kříže ve venkovské oblasti u obce Samaniego. Všichni jsou v dobrém zdravotním stavu, upřesnil guvernér této provincie sousedící s Ekvádorem Antonio Navarro. Osvobození muži jsou řidiči kamionů, unesení 2. ledna.

Vojsko národního osvobození je jednou ze dvou hlavních povstaleckých skupin v Kolumbii. Od poloviny 80. let soustřeďuje ELN svou činnost na útoky proti ropnému průmyslu a na únosy zahraničních odborníků, politiků a bohatých chovatelů dobytka.

V roce 2005 zahájila skupina mírové rozhovory s vládou v Bogotě. Počátkem prosince 2007 ale odmítla navržené podmínky pro příměří.

Kolumbijská vláda požaduje okamžité osvobození všech rukojmích, které ELN drží v zajetí, což je odhadem přes 400 lidí, a definitivní ukončení únosů. ELN naproti tomu tvrdí, že zadržuje jen několik desítek osob a chce s praxí únosů skoncovat postupně.

Vojsko národního osvobození má kolem 4000 členů a je druhou největší povstaleckou skupinou v Kolumbii po Revolučních ozbrojených silách Kolumbie (FARC) se zhruba 17.000 bojovníky.

FARC propustily 10. ledna dvě dlouho zadržované ženy za skupiny asi 50 prominentních rukojmí, které chtějí vzbouřenci vyměnit s Bogotou za přibližně 500 svých zatčených příznivců a spolubojovníků. Jejich osvobození dojednal s povstalci a řídil venezuelský prezident Hugo Chávez.