Gruzínský prezident Saakašvili se ujal úřadu

Tbilisi - Orientovat Gruzii na Západ, bojovat s chudobou a zlepšit vztahy s Ruskem. To jsou hlavní cíle nového gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho, který se v neděli oficiálně ujal svého úřadu při slavnostním ceremoniálu před budovou parlamentu. Inaugurace se vedle zahraničních delegací zúčastnily i stovky Saakašviliho příznivců.

„Vědí, že parametry vstupu do Evropské unie nesplňují a bude jim to trvat pár let, ale chtějí toho dosáhnout. Pro mě je to dobrý cíl a chceme je v tom podporovat,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi předseda Senátu Přemysl Sobotka, který na slavnostním ceremoniálu zastupoval Českou republiku.

Saakašvili byl počátkem ledna zvolen do čela státu v předčasných prezidentských volbách, jejichž výsledky však opozice zpochybňuje. „Měli jsme nejdemokratičtější volby v gruzínské historii a v těchto volbách jste se rozhodli pro jednotu Gruzie a její demokratický rozvoj,“ prohlásil Saakašvili.

Oficiální výsledky voleb, v nichž získal 53 procent hlasů, uznala většina zemí regionu včetně Ruska, které přesto jeho zvolení kritizovalo. Šéf pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Dieter Boden sice konstatoval rozsáhlé podvody při sčítání hlasů, ale OBSE volby uznala za platné a Západ je v zásadě uvítal.

Michail Saakašvili se snaží vylepšit si svou pověst narušenou nepokoji, které předcházely volbám. Při rozhánění opozičních demonstrací loni na podzim bylo použito násilí a byl vyhlášen výjimečný stav.