Nový Zéland se začíná loučit se sirem Edmundem Hillarym

Wellington - Smuteční ceremonie za legendárního prvního přemožitele nejvyšší hory světa Mount Everestu sira Edmunda Hillaryho dnes začaly na Novém Zélandu. Rakev s jeho ostatky byla ráno vystavena v anglikánské katedrále v Aucklandu, před níž navzdory dešti i několik hodin čekají stovky lidí, kteří chtějí vzdát Hillarymu poslední poctu.

Rakev přinesli do katedrály příslušníci novozélandských ozbrojených sil, tradiční přijetí obstarali domorodí Maorové. Rakev byla uvnitř katedrály pokryta květinami a byl na ni položen i horolezecký špičák. Členové místní nepálské komunity překryli jeden okraj rakve smetanově zbarvenými modlicími šátky a zástupci indické komunity ozbdobili velkou olejomalbu s portrétem „sira Eda“ dlouhou girlandou z květin.

Poté, co k rakvi položili věnce zástupci britské královny Alžběty, novozélandského generálního guvernéra a politických osobností, byla katedrála otevřena pro veřejnost. Kolem rakve hned začaly procházet stovky lidí, ti se přišli rozloučit s nejproslulejším krajanem. Někteří se potichu modlí, jiní se zastavují se sepjatýma rukama.

„Lidé jsou zaražení od okamžiku, kdy se dozvěděli o skonu sira Edmunda,“ řekla před katedrálou premiérka Helen Clarková. „Nový Zéland ztratil svého největšího hrdinu.“

Rakev s Hillaryho ostatky bude v katedrále vystavena do úterního státního pohřbu, který bude televize živě přenášet i do Nepálu. Očekává se, že do té doby se přijdou s Hillarym rozloučit tisíce lidí a další tisíce budou sledovat v blízkém parku pohřební obřad na velkých videoobrazovkách.

Mezi truchlícími jsou očekáváni i potomci šerpy Tenzinga Norkeje, který s Hillarym v roce 1953 vystoupil na vrchol Mount Everestu, který je vysoký 8 848 metrů. Nepálští šerpové po Hillaryho smrti uspořádali v Káthmándú už několik smutečních ceremonií, při nichž zapalovali máslové lampy a odříkávali speciální buddhistické modlitby s prosbou o Hillaryho reinkarnaci.

Hillary zemřel 11. ledna ve věku 88 let na srdeční záchvat.