Putin s Medveděvem by podle Mironova mohli Rusku vládnout do roku 2033

Moskva – Další čtvrt století by Rusku mohl vládnout nynější prezident Vladimir Putin a jeho preferovaný nástupce Dmitrij Medveděv. V rozhovoru pro list Moskovskij komsomolec to prohlásil Sergej Mironov, předseda parlamentní strany Spravedlivé Rusko oddané Kremlu a předseda Rady federace, horní komory ruského parlamentu.

Ruská ústava neumožňuje, aby prezident byl v úřadu více než dvě volební období po sobě. Žádný limit naopak neexistuje pro eventuální opakované návraty do nejvyšší funkce.

Podle Mironova by se Putin mohl stát znovu prezidentem, až Medveděvovi vyprší lhůta jeho prvního volebního období. Mironov nepochybuje, že Medveděv bude v březnových volbách zvolen prezidentem. V čele státu by pak Putin zůstal po dobu dvou mandátů a pak by úřad podle Mironových představ znovu předal Medveděvovi.

Putin by se do prezidentského úřadu vrátit v roce 2012, soudí Mironov. Do té doby by se mohlo zvýšit prezidentské období z dnešních pěti na sedm let. „Kdyby byl Putin zvolen na sedmileté období dvakrát po sobě, vedl by zemi 14 let, a to od roku 2012 do roku 2026,“ říká Mironov. Kdyby podle jeho slov pak Medveděv v roce 2026 nastoupil do prezidentského úřadu na další jedno volební období, byl by v úřadu do roku 2033.

Většina komentátorů považuje vítězství Medveděva v březnových prezidentských volbách za jisté. Sám Putin už řekl, že je připraven být premiérem, když bude Medveděv v Kremlu, a že nevylučuje, že by se mohl do prezidentského úřadu vrátit v roce 2012.

Vydáno pod