Měsíc od rozšíření Schengenu - obavy z vyšší kriminality se nepotvrdily

Berlín - Obavy z toho, že po zrušení hraničních kontrol pro devět převážně východoevropských zemí do Evropské unie proniknou hordy nelegálních imigrantů, se po měsíci zdají, alespoň prozatím, neodůvodněné. Německá, rakouská, polská i česká vláda uvádějí, že nezaznamenaly nárůst nelegální migrace ani kriminality po rozšíření schengenského prostoru z 21. prosince. Podle unijní Agentury pro správu vnějších hranic (FRONTEX) je však zatím příliš brzo na jakékoli hodnocení, píše agentura Reuters.

„Nezaznamenali jsme žádnou hromadnou migraci a situace je celkově spíše klidná,“ řekla mluvčí německého ministerstva vnitra Gabriele Hermaniová. „Jsme si jistí, že nové složky spolkové policie, někdejší pohraničníci, zvládnou výzvy, které mají před sebou,“ dodala Hermaniová.

Po prosincovém rozšíření schengenského prostoru o devět zemí se oblast umožňující cestování bez pasů rozšířila na 24 států. Schengenský prostor se nyní rozprostírá na délce 4000 kilometrů od Portugalska po Estonsko. Očekává se, že jeho rozšíření pomůže k rozvoji obchodu i turistiky. Současně však přineslo i obavy z posílení obchodu s lidmi a z růstu kriminality.

V Německu, kde bulvární média a policejní odbory rozdmýchávaly obavy z rozšíření schengenského prostoru, bylo od 21. prosince do 13. ledna zatčeno 564 nelegálních přistěhovalců pocházejících převážně z Čečenska. Úřady je dopravily zpět do Polska, kde většina ze zadržených už v minulosti požádala o azyl.

Německé ministerstvo vnitra uvádí, že počty nelegálních přistěhovalců jsou podobné jako před rozšířením schengenského prostoru. Skutečnost, že se imigranty podařilo zadržet, údajně prokázala, že policejní systém funguje.

Schengenská problematika vyvolala emoce i v Rakousku. Bulvární tisk varoval před masivním nárůstem nelegálních imigrantů a žadatelů o azyl, seriózní média však označovala takové obavy za bezpředmětné.

„Obavy veřejnosti musíme brát velmi, velmi vážně,“ prohlásil rakouský ministr vnitra Günter Platter. „Když hranice najednou zmizí, je to evidentně zcela jiná situace (než dříve). Ale nezaznamenali jsme více žádostí o azyl ani nárůst kriminality,“ dodal.

Údaje polské agentury dohlížející na hranice ukazují, že za první tři týdny po 21. prosinci klesl počet zadržených nelegálních přistěhovalců na polské části vnější hranice EU o 50 procent.

„Zatím uplynulo příliš málo času na to, abychom dokázali odvodit nějaký konkrétní trend,“ řekl mluvčí FRONTEX Michal Parzyszek. „Podle mého odhadu by případné problémy mohly vzniknout mezi devíti novými členy schengenského prostoru a jeho původními členy. Někteří imigranti se mohli v Polsku skrývat před 21. prosincem a nyní se pokusí dostat do jiných částí EU,“ dodal.

Podle české policie nedošlo po vstupu do schengenského prostoru k žádným významným změnám. České úřady však potvrdily, že se podařilo zadržet několik nelegálních přistěhovalců z Čečenska. Ti se pokoušeli projít z Polska do Rakouska přes Českou republiku.

Evropská komise uvádí, že rozšířený schengenský prostor zatím funguje dobře. Mluvčí komise Friso Roscam Abbing však říká, že zatím je příliš brzy na konstatování, zda skutečně došlo k růstu nelegální migrace.