Náklady na boj se změnami klimatu by mohly překročit 60 miliard

Londýn/Brusel - Náklady na splnění cílů, které si Evropská unie stanovila do roku 2020 v boji proti změnám klimatu, by mohly překročit 60 miliard eur (1,5 bilionu korun). Vyplývá to z projevu, který v Londýně přednesl předseda Evropské komise José Barroso. Šéf unijního výkonného orgánu tvrdí, že komise počítá s náklady kolem 0,5 procenta hrubého domácího produktu Evropské unie - to při celkovém unijním HDP překračujícím 12 bilionů eur znamená částku kolem 60 miliard eur.

Komise ve středu zveřejní balíček, který má vypočítat příspěvek jednotlivých členských států unie k boji proti klimatickým změnám. Unie se již loni zavázala, že do roku 2020 zvýší využití obnovitelných zdrojů na 20 procent, sníží emise o 20 procent a o 20 procent zvýší energetickou účinnost. Barroso tento závazek označuje sloganem „20 20 20 v roce 2020“.


Náklady přesahující 60 miliard eur se sice mohou zdát nemalé, ale podle Barrosa by nicnedělání mělo daleko větší dopady na jednotlivé státní pokladny. Pokud by se unie neodhodlala k žádné „akci“, náprava škod by byla nejméně desetkrát dražší a mohla by dosáhnout až 20 procent unijního HDP, tedy téměř 2,5 bilionu eur (65 bilionů korun).

Stanovené cíle jsou sice spojeny s řadou finančních nákladů, ale údajně mají velmi blahý vliv na ekonomiku. Sektor obnovitelných zdrojů má nyní obrat 20 miliard eur a pracuje v něm zhruba 300.000 lidí. Prospěch by mělo přinést i snížení závislosti EU na dovozu plynu a ropy. Ta by se měla snížit zhruba o 50 miliard eur (1,3 bilionu korun).

Kolem energeticko-klimatického balíčku stále prosakuje poměrně málo informací, oproti běžným bruselským zvyklostem. Konkrétní výpočty příspěvků jednotlivých členských států by měly být známé až ve středu, přičemž návrh již nyní čelí kritice průmyslu a odborů. Na druhé straně stojí zase ekologičtí aktivisté, kteří chtějí, aby návrh komise šel na hranici možného.

Předseda Evropské komise je nicméně přesvědčen, že nastoupená cesta je správná. „Občas by mě zajímalo, jak budeme posuzováni v budoucnosti. Vše co k tomu mohu říci je, že jsem stále více přesvědčen, že v relativně krátkém období lidského života na planetě se boj proti klimatickým změnám v 21. století stane jeho ústřední kapitolou,“ dodal.