Srbsko chce asociační dohodu s EU i bez vydání Mladiče

Bělehrad - Srbsko se bude snažit přesvědčit Evropskou unii, aby s ním podepsala asociační dohodu i bez toho, že Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) vydá generála Ratka Mladiče, stíhaného za válečné zločiny. Prohlásil to dnes srbský ministr pověřený spoluprací s haagským tribunálem Rasim Ljajić. Nizozemsko přitom minulý týden jasně podmínilo svůj souhlas s uzavřením dohody, která je předpokladem vstupu Srbska do unie, zatčením bývalého velitele bosenskosrbské armády a jeho předáním ICTY.

Podle Ljajiče si Srbsko zaslouží podepsat s EU stabilizační a asociační dohodu, ačkoli jsou Mladić, bývalý bosenskosrbský prezident Radovan Karadžić a další mezinárodně stíhaní Srbové stále na svobodě. Ljajić jejich unikání vysvětlil blíže neupřesněnými obtížemi v práci vládních vyšetřovatelů.


„Jsme si vědomi toho, že tento závazek na nás čeká na další zastávce v přístupovém procesu k EU,“ řekl podle agentury AP srbský ministr, který se tento týden chystá do Bruselu jednat o požadavcích Bělehradu s představiteli EU. „Je ale naším politickým, morálním i ekonomickým zájmem, abychom dokončili svou práci,“ slíbil.


Podpis asociační dohody se Srbskem si za jeden z hlavních cílů svého působení jako předsednické země EU vytklo Slovinsko. Původně uvažovaný termín do konce ledna ale minulý týden zpochybnil i slovinský ministr zahraničí Dimitrij Rupel. Reagoval tak na prohlášení šéfa nizozemské diplomacie Maxima Verhagena, který podmínil souhlas své země s dohodou se Srbskem vydáním Mladiče do Haagu. Uzavření asociační smlouvy musí přitom podpořit všech 27 členských států EU.


O dalším směřování Srbska se nyní rozhoduje na domácí politické scéně balkánského státu, kde se v neděli konalo první kolo ostře sledovaných prezidentských voleb. Podle předběžných výsledků v něm zvítězil prorusky orientovaný radikál Tomislav Nikolić. U něho panují obavy, že by mohl zastavit sbližování Bělehradu s Bruselem, pokud státy EU uznají nezávislost Kosova, které se chystá odtrhnout od Srbska.


Současný proevropsky zaměřený prezident Boris Tadić skončil v nedělním hlasování druhý a utká se s Nikoličem o prezidentský úřad ve druhém kole 3. února. Srbští analytici soudí, že jeho šance na znovuzvolení by podpis asociační dohody s EU značně zvýšil. Média v této souvislosti již dříve spekulovala, že by Brusel mohl „vyměnit“ přidělení statusu kandidátské země Srbsku za souhlas Bělehradu s osamostatněním Kosova.