Izrael obnovil dodávku paliva do Gazy, ostřelování pokračuje

Gaza - Izrael dnes na jeden den uvolnil blokádu hraničních přechodů do pásma Gazy. Obnovil dodávky pohonných hmot a zdravotnických potřeb na palestinské území, kam projely i cisterny s palivem pro tepelnou elektrárnu, která od neděle nefungovala. Kvůli výpadku byla bez elektřiny velká část obyvatel a docházely základní potraviny.

Do Egypta se dnes z pásma pokusily přejít stovky palestinských žen. Egyptští pohraničníci je zahnali střelbou a vodními děly. Raketové ostřelování izraelského území z pásma Gazy, kvůli němuž židovský stát ve čtvrtek blokádu zahájil, zároveň pokračovalo. Nejméně tři rakety odpálené z pásma dopadly na izraelské město Sderot i dnes. Podle mluvčího izraelské armády si útok nevyžádal oběti ani zraněné. Palestinci minulý týden na Izrael vypálili dvě stovky raket a granátů a izraelští vojáci při odvetných akcích zabili 37 Palestinců.


Cisterny s palivem zaparkované u přechodu Nahal Oz mezi Izraelem a pásmem Gazy už podle agenturních zpráv začaly přečerpávat na druhou stranu 700.000 litrů paliva. Ty mají stačit na výrobu elektřiny pro město Gazu na dva dny. Přechodem už projely také první cisterny s plynem pro domácnosti. Výroba elektřiny v odstavené palestinské elektrárně by měla být podle agentury Reuters obnovena během 12 hodin.


Izrael zahájil blokádu pásma Gazy ve čtvrtek kvůli trvajícímu raketovému ostřelování jihu svého území z pásma Gazy. Palestinci odtud minulý týden na Izrael vypálili dvě stovky raket a granátů a izraelští vojáci při odvetných akcích zabili 37 Palestinců. Izrael uzavřel všechny přechody do pásma, nepřestával tam ale dodávat elektřinu vyrobenou na svém a egyptském území, což je téměř 80 procent celkové spotřeby pásma. Palestinci museli kvůli nedostatku paliva v neděli odstavit vlastní elektrárnu a mnoho domácností v Gaze se ocitlo bez proudu.


Mezinárodní společenství naléhalo na Izrael, aby neuvaloval „kolektivní trest“ na 1,5 milionu obyvatel pásma Gazy, z nichž mnozí závisí na zahraniční pomoci. Izraelský ministr obrany Ehud Barak pak v pondělí rozhodl o dočasném zmírnění blokády.


Má jít o jednostrannou dodávku zdravotnických potřeb, 2,2 milionu litrů průmyslového paliva ve třech částech během tří dnů, 500.000 litrů dieselového paliva pro generátory a dodávku plynu pro domácnosti.


Podle mluvčího izraelského ministerstva zahraničí Arijeha Mekela vystačí dodávka 2,2 milionu litrů paliva na týdenní produkci palestinské elektrárny na úrovni 60 megawattů. Dieselové palivo je podle něj určeno v první řadě pro generátory v nemocnicích. Základní potraviny a zdravotnickou pomoc dopraví do pásma Gazy 50 kamionů, 13 z nich přijede z Jordánska, dodal mluvčí Mekel.


„Soudíme, že se Hamasu dostalo varování,“ komentoval v pondělí Mekel rozhodnutí o zmírnění blokády. „Jak jsme mohli vidět v minulých pár dnech, jestliže chtějí zastavit raketové ostřelování, jsou schopni to zajistit.“


Mluvčí Hamasu Samí Zuhrí izraelské rozhodnutí o zmírnění blokády kritizoval.


„Neznamená to ukončení blokády Gazy,“ prohlásil a slíbil, že jeho hnutí bude bojovat „dokud blokádu neprolomí“.


Gesto Izraele bagatelizoval i čtyřiačtyřicetiletý obchodník z Gazy Ahmad Ismáíl. „Je to jen analgetikum na zmírnění bolesti, problém to neřeší. Problém stále přetrvává a den po dni se zhoršuje,“ řekl agentuře AP. „Jediným řešením problémů Gazy je zrušení blokády, nikoliv takovéto kosmetické úpravy.“


Ve snaze nalézt řešení současné situace navrhl umírněný palestinský prezident Mahmúd Abbás převzetí kontroly na hraničních přechodech z palestinské strany. Jedním z důvodů, proč Izrael přechody uzavřel, bylo totiž i jeho odmítání jednat s představiteli Hamasu v Gaze.


Mluvčí Hamasu Fauzí Barhúm řekl, že Hamas Abbásův návrh prostuduje. Pokud by hnutí na něj přistoupilo, získal by tak Abbás první opěrné body v Gaze od loňského června, kdy Hamas vyhnal z pásma prezidentovi loajální bezpečnostní síly. Izrael Abbásův návrh zatím nekomentoval.


Situací v Gaze se bude navečer SEČ zabývat mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.