Pákistánští vojáci zabili 37 muslimských vzbouřenců

Islámábád - Muslimští ozbrojenci dnes napadli pevnost pákistánské armády v oblasti hraničící s Afghánistánem. Vojáci údajně útočníky odrazili a 37 jich zabili. S odvoláním na pákistánské vojenské zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Vzbouřenci se pokusili dobýt pevnost a pozorovací stanoviště Ladha v Jižním Vazíristánu, v drsném pásmu hor na hranicích s Afghánistánem. Čtyřhodinová prudká přestřelka si vyžádala také životy pěti vojáků, sedm jich bylo zraněno. Armádní letectvo prý poté bombardovalo skrýše rebelů u Ladhy a údajně přitom zabilo dva civilisty a zranilo pět dalších.

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf, který je na osmidenní cestě po Evropě, při dnešní návštěvě Francie odmítl obavy, že by Pákistán mohl být ovládnut Al-Káidou. Do Evropy se vydal v době, kdy se Pákistán potýká s vážnou politickou krizí a čelí vlně teroru připisovaného hlavně muslimským radikálům. Násilná smrt opoziční vůdkyně Bénazír Bhuttové při prosincovém atentátu vyvolala v zemi, která je hlavním spojencem Američanů a Evropy v boji proti terorismu, chaos a vedla k odkladu voleb na únor.

Vydáno pod