Slovenská vláda podle očekávání ustála další hlasování o důvěře

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico dnes podle očekávaní v parlamentu ustál další pokus opozice o jeho odvolání. Opoziční strany chtěly obdobně jako loni v prosinci Fica sesadit zejména kvůli sporným převodům lukrativní půdy pod Vysokými Tatrami ze Slovenského pozemkového fondu, proti čemuž podle nich vláda nereagovala dostatečně.

Návrh na odvolání ani po desetihodinovém nočním jednání nepodpořil ani jeden poslanec vládního tábora. Nepodpořili ho však ani všichni poslanci opozice, protože někteří v sále chyběli. Celkem se tak pro Ficův odchod vyslovilo 55 poslanců, k odvolání by ale bylo zapotřebí 76 hlasů. Nezávislý poslanec Peter Gabura se hlasování zdržel.


Vláda má ve stopadesátičlenné Národní radě pohodlnou většinu 85 poslanců. Proto se ani nečekalo, že by mohla opozice s vyslovením nedůvěry uspět.

Šéf opozičních křesťanských demokratů (SDKU-DS) Mikuláš Dzurinda během noční debaty Ficovi vyčítal, že jeho vláda nenabídla dlouhodobější řešení krajinotvorných otázek. Zakrýt se to prý snaží napadáním médií a opozice. Premiér Fico naopak tvrdil, že opoziční strany jsou bezradné, protože současná vláda si udržuje značnou podporu voličů. Předseda vlády se také opět vrátil ke kritice médií. Obvinil je z podvodů a falšování. Média by podle něj měla mít profesionální úroveň a základní způsoby, jak ji zabezpečit. Domnívá se proto, že novináři by měli absolvovat odborné zkoušky, podobně jako třeba kominíci.

Ficův Smer je u vlády od roku 2006. Tvoří koalici se Slovenskou národní stranou (SNS) a Lidovou stranou-Hnutím za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS). Opozici vede bývalá vládní SDKÚ, doplňují ji Strana maďarské koalice (SMK) a Křesťanskodemokratické hnutí (KDH).

Pozemkový fond, v němž figuruje náměstek z koaliční ĽS-HZDS, převedl pozemky v hodnotě 1,5 miliardy Sk na restituenty, od nichž je ale za 13 milionů korun obratem koupila firma GVM. Ta je údajně blízká předsedovi ĽS-HZDS. Fico kvůli skandálu odvolal ministra zemědělství Miroslava Jureňu.

Vydáno pod