Irák má po pěti letech od svržení Saddáma novou vlajku, byť jen na rok

Bagdád - Podobu nové státní vlajky dnes schválil irácký parlament. Zůstanou na ní zachovány dosavadní barvy - červená, bílá a černá, zmizí z ní ale trojice zelených hvězd na bílém pozadí a nápis Alláhu Akbar (bůh je velký) bude vyveden jiným typem arabského písma. Parlament tak vyšel vstříc požadavkům kurdské menšiny, která odmítala vyvěsit dosavadní vlajku při celoarabském summitu v severním Iráku plánovaném na březen.

Kompromisní podoba vlajky byla vybrána na jeden rok, do té doby musí být přijat zákon zakotvující novou iráckou vlajku. Pro nynější změnu zdvihlo podle agentury AP ruku 110 z přítomných 165 poslanců.


Změna podoby vlajky bezmála pět let po svržení režimu Saddáma Husajna symbolizuje podle poslanců skoncování s minulostí. Mnozí Kurdové viděli dosavadní vlajku v rukou Saddámových ozbrojených sil během perzekučních kampaní, při nichž byly zabity tisíce Kurdů. Barvy na irácké vlajce navíc údajně nereprezentují všechny Iráčany, a Kurdové proto požadovali, aby k nim byla doplněna ještě žlutá, která dominuje na jejich vlastní vlajce. S tímto požadavkem ale neuspěli.


Dohody o dočasné pozměněné podobě irácké vlajky se parlament dopracoval především s ohledem na arabskou konferenci, která se má konat na kurdském severu Iráku. Absence mezinárodně uznávané vlajky při takové události na území zakládajícího člena Ligy arabských států by totiž vyvolala negativní publicitu v arabském světě, kde mnozí připisují Kurdům přílišnou blízkost k Američanům a separatistické tendence. Chybějící irácké vlajky by vyvolaly nesnáze mezi Kurdy a většinově šíitskou ústřední vládou a byly by považovány za další důkaz separatistické orientace kurdské politiky, napsala agentura AP.

Tři zelené hvězdy, které z vlajky zmizí, údajně symbolizovaly někdejší Saddámovu, dnes rozpuštěnou stranu Baas, která měla tři deklarované cíle: jednotu, svobodu a socialismus.

Arabský nápis Alláhu Akbar byl na vlajku dodán po invazi Saddámovy armády do Kuvajtu v roce 1990. Nápis zůstane zachován, nepůjde už ale o kopii Saddámova rukopisu, bude vyveden v jiném typu písma.

Vydáno pod