Thompson odstoupil z boje o nominaci do prezidentských voleb

New York - Republikánský uchazeč o Bílý dům Fred Thompson odstoupil z dalšího nominačního boje. Bývalý senátor za Tennessee a občasný herec se tak rozhodl po víkendových primárkách v Jižní Karolíně, v nichž skončil třetí.


Právě do tohoto státu, prvního na jihu USA, kam postoupil nominační proces, vkládal své naděje. Před volbami sám tvrdil, že v Jižní Karolíně potřebuje vyhrát. Jeho umístění za senátorem Johnem McCainem a bývalým guvernérem Arkansasu Mikem Huckabeem ale jeho další šance zhatilo.

V prohlášení o ukončení kampaně nevyslovil podporu žádnému z bývalých rivalů. Média ale v této souvislosti připomínají prezidentský nominační zápas v roce 2000, kdy Thompson jako člen Kongresu stál na straně McCaina, který tehdy soupeřil o přízeň republikánských voličů s pozdějším prezidentem Georgem Bushem.

Konzervativně založený Thompson, známý jako okresní prokurátor v televizním seriálu Právo a pořádek, byl při vstupu do voleb často přirovnáván k bývalému prezidentovi s hereckou minulostí Ronaldu Reaganovi. Navzdory tomu neuspěl v žádném státě, kde se dosud konaly primárky nebo stranická volební shromáždění, na lepším než třetím místě. Také jeho volební pokladna začínala být téměř prázdná.

Thompson je po kongresmanovi Duncanu Hunterovi druhým republikánem, který opustil nominační souboj. Nyní se o kandidaturu do prezidentských voleb ucházejí vedle McCaina a Huckabeeho ještě bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney, někdejší newyorský starosta Rudolph Giuliani a kongresman Ron Paul.
Hunter skončil volební kampaň tuto neděli, když neuspěl v sobotních stranických volbách v Nevadě.

V barvách demokratů se o nominaci uchází pět kandidátů - senátoři Hillary Clintonová a Barack Obama, bývalí senátoři John Edwards a Mike Gravel a kongresman Dennis Kucinich. Z voleb už odstoupili senátoři Joe Biden a Christopher Dodd a guvernér Nového Mexika Bill Richardson.