Desetitisíce Palestinců proudí do Egypta proraženou hraniční zdí

Rafáh/Gaza/Jeruzalém - Palestinská policie odhadla, že z pásma Gazy sužovaného několikadenní izraelskou blokádou dnes na egyptské území ilegálně proniklo až 100.000 Palestinců. Přes hranici začali Palestinci hromadně proudit poté, co neznámí ozbrojenci pomocí výbušnin a buldozerů zničili v noci u Rafáhu část hraniční zdi oddělující obě území. V egyptské části Rafáhu nakupují zejména potraviny, cigarety, léky a benzin.

Izrael vyjádřil znepokojení nad přívalem Palestinců z pásma na egyptské území. „Jsme znepokojeni, protože trhliny proražené v bezpečnostní bariéře nejen umožňují Palestincům odejít z pásma Gazy, nýbrž také poskytují Hamasu příležitost, jak snadno dopravit do pásma zbraně a teroristy z Egypta,“ řekl agentuře AFP mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Arijeh Mekel. Vyjádřil zároveň naději, že Egypt situaci na hranici vyřeší, jak je jeho povinností na základě dohod uzavřených s Izraelem.
Egyptská strana vyslala jako posilu svých pohraničníků do oblasti pořádkovou policii, egyptské síly ale zatím proti Palestincům nezasahují. Zřizují pouze silniční zátarasy na komunikacích vedoucích z Rafáhu do vnitrozemí a podle agentur očividně čekají na rozhodnutí vlády.


„Tisíce Palestinců pronikly do Egypta trhlinami po explozích. Vstoupili ilegálně, ještě ale nebylo rozhodnuto, jak se má s nimi naložit,“ řekl agentuře AFP nejmenovaný egyptský bezpečnostní představitel. „Palestinští ozbrojenci vytvořili nejméně 15 průchodů ve zdi mezi Egyptem a pásmem Gazy a palestinské buldozery zdemolovaly její velké úseky. Stále ještě pracují na ničení zbytku zdi,“ citovala egyptský bezpečnostní zdroj agentura Reuters.

Podle místních obyvatel, na které se odvolává, byli mezi ozbrojenci demolujícími hraniční zátaras členové radikálních hnutí Hamas a Výborů lidové kontroly.

Jak ve Studiu ČT24 uvedla redaktorka Channel 2 News Tatiana Hoffmannová, k výbuchům se přihlásila radikální organizace Islámský džihád a příslušníci Hamasu, i když jeho mluvčí Samí Zuhrí zapojení Hamasu do nočních výbuchů popřel; řekl ale, že bylo nemožné zabránit ničení zdi. Tento postup podle něj odráží obrovský tlak, jemuž jsou Palestinci „uvěznění“ v pásmu Gazy vystaveni.

Policisté z řad Hamasu provádějí kontrolu pohybu lidí přes hranice do Egypta, napsala agentura AP. Usměrňují davy hrnoucí se přes hranici a prohlížejí zavazadla těch, kteří se vracejí do pásma. V batohu jednoho z Palestinců bylo objeveno sedm pistolí, které policisté z Hamasu zabavili.
„Lidé potřebují volně dýchat. Potřebují přinést svým dětem jídlo. Je to revoluce hladu,“ řekl agentuře Reuters jeden z policistů.

Jak připomněla Hoffmannová, nejde o exodus Palestinců do Egypta. Pouze zde nakupují, poté se vracejí domů. „Nakoupil jsem všechno, co je potřeba do domácnosti, na měsíce dopředu. Koupil jsem potraviny, cigarety a dokonce dva galony benzínu do auta,“ řekl agentuře Reuters Muhammad Saíd tlačící vozík se svým úlovkem. Mnozí Palestinci se na nákupy vybavili nejen velkými taškami, ale i vozíky a kárkami taženými oslem.


„Pekárny nepracují a je těžké sehnat věci, které potřebujeme,“ řekla paní Raídová, která se vydala do Egypta se dvěma svými dětmi. „Chci koupit mléko pro děti a léky na cukrovku.“

Kameraman z Gazy Umrán Labbás se na rozdíl od většiny svých krajanů vydal přes hranici, aby si konečně přivedl domů snoubenku. Kvůli tomu, že Izrael po uchopení moci v pásmu radikálním hnutím Hamas loni v červnu přechod Rafáh uzavřel, musela být jeho svatba s Hibou Kádíovou žijící v egyptské části města odložena. Teprve dnes mohla šťastná budoucí nevěsta se dvěma kufry s oblečením nastoupit novou životní cestu otvorem proraženým trhavinou.

Izrael minulý čtvrtek zahájil úplnou blokádu palestinské enklávy v reakci na opakované raketové ostřelování svých území ozbrojenci hnutí Hamas, které pásmo Gazy ovládá. Po ostré mezinárodní kritice Jeruzalém v úterý povolil dodat do pásma palivo pro místní elektrárnu, léky a potraviny. O případné rezoluci odsuzující Izrael za blokádu začala v úterý jednat i Rada bezpečnosti OSN; rozhovory však byly odloženy na dnešek.