Do Turecka po padesáti letech přijíždí řecký premiér

Atény/Ankara - Na třídenní návštěvu Turecka dnes přijíždí řecký premiér Kostas Karamanlis. Jde o první cestu řeckého předsedy vlády do této země od roku 1959. Obě strany si od ní slibují zlepšení vzájemných vztahů, zároveň ale nedoufají, že se podaří vyřešit dlouhotrvající rozpory o rozdělený Kypr a o teritoriální vody v Egejském moři.

Spory o Kypr a teritoriální vody budou společně s přípravami vstupu Turecka do EU hlavními body rozhovorů řeckého premiéra s jeho tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem, uvedla na ČT24 spolupracovnice České televize Sofia Karakeva.

Obě země, které před deseti lety stály na pokraji ozbrojeného konfliktu kvůli územní svrchovanosti nad neobydleným ostrůvkem Imia (turecky Kardak) v Egejském moři, zahájily v roce 1999 proces normalizace vztahů - především v turistice a v ekonomice. Jak připomněla Karakeva, řecké investice v Turecku činí přes čtyři biliony eur. Vztahy obou zemí posílil rovněž turecko-řecký plynovod, který byl uveden do provozu před dvěma měsíci.

Kypr je rozdělen od roku 1974 po invazi Turecka do severní části ostrova. Ta byla reakcí na pokus o převrat kyperských Řeků, kteří chtěli připojit Kypr k Řecku, kde tehdy vládla vojenská junta. Severokyperskou tureckou republiku, která vznikla v roce 1981, uznává jen Turecko.