Italská poslanecká sněmovna jedná o vyslovení důvěry Prodiho vládě

Řím - O vyslovení důvěry vládě premiéra Romana Prodiho dnes jedná italská poslanecká sněmovna. Kabinet má v dolní komoře většinu, rozhodující proto bude zítřejší hlasování v senátu. Tam Prodi většinu nemá, protože z koalice vystoupila centristická Unie demokratů pro Evropu (UDEUR). Její lídr Clemente Mastella, který minulý týden odstoupil z postu ministra spravedlnosti kvůli podezření z korupce, prohlásil, že jeho strana Prodiho kabinet v hlasování nepodpoří.

Jak ve Studiu ČT24 uvedl Josef Kašpar z italské stanice RAI, premiér by mohl po hlasování rezignovat. V takovém případě by buď byly vypsány předčasné volby, o něž usiluje pravicová opozice v čele se Silviem Berlusconim, anebo bude vytvořena úřednická vláda. Ta by měla zajistit schválení nového volebního zákona, který by byl zárukou vytvoření stabilní vládní většiny.
Mastella, který je vyšetřován v korupční aféře, odstoupil minulý čtvrtek, i když jej o setrvání v úřadu požádal Prodi, který se obával narušení již tak křehké rovnováhy své vlády. Ministr však tehdy uvedl, že UDEUR sice opouští koalici, ale že jí bude poskytovat podporu případ od případu. Tato malá formace, která má v poslanecké sněmovně deset mandátů a v senátu tři zástupce, měla pro vládní koalici zásadní význam právě v senátu.
Mastella oznámil demisi ve středu poté, co italský tisk informoval, že jeho manželka je vyšetřována kvůli korupci a že jí soud nařídil domácí vězení. Později vyšlo najevo, že je vyšetřován i sám Mastella. Kromě nich je vyšetřováno dalších 26 osob. Mezi nimi je mnoho místních předáků UDEUR, kde je Mastella šéfem. Čtyři ze 26 vyšetřovaných osob jsou ve vazbě a 19 má nařízeno domácí vězení. Mastella má dosud imunitu jako senátor.