Pokračují slovní přestřelky mezi demokratickými kandidáty na prezidenta USA

Washington - Vzájemné výpady obou hlavních demokratických kandidátů na úřad amerického prezidenta stále více dominují souboji o nominaci a zakrývají obsah sdělení, jimiž se snaží oslovit voliče. Senátor Barack Obama se ve středu snažil distancovat od jednoho ze svých sponzorů, který je obžalován z podvodů a kterého použila ve své kritice Obamy senátorka Hillary Clintonová. Clintonová připomněla Obamův vztah k chicagskému podnikateli Antoinu Rezkovi při ostré pondělní televizní debatě.

Obama jasně vede v průzkumech v Jižní Karolíně, kde budou v sobotu další primárky, ale Clintonová má zase výrazně navrch v nejlidnatějším americkém státě - Kalifornii.

Rezko, který bude v únoru souzen za podvod, vydírání a praní špinavých peněz, podporuje Obamu již 17 let. Nicméně senátorovo jméno se nikdy neobjevilo v souvislosti s Rezkovými korupčními problémy. Obamův tým již dříve dal na charitu 37.000 dolarů, které dostal od Rezka na kampaň před volbami do Senátu. O víkendu vrátil dalších 40.000 dolarů, které Rezko věnoval na Obamovu politickou činnost již dříve.

Senátor ve středečním televizním rozhovoru řekl, že když finanční příspěvek na kampaň přijímal, nevěděl nic o Rezkových problémech. „Byl to člověk, kterého jsem znal a který mě léta podporoval. Ale podporoval také řadu dalších kandidátů po celém státě Illinois,“ řekl Obama televizi CBS. „Nikdo nevěděl, že má nějaké problémy. Když vyšly najevo, tak jsme peníze od něj vrátili.“

Obama také kritizoval bývalého prezidenta Billa Clintona za údajně příliš agresivní kampaň ve prospěch své manželky. „Když po mně jde, tak si jen přeji, aby to bylo na základě faktů a politických rozdílů - ne že to bude vymyšlené,“ řekl Obama další televizi ABC.

Demokraty nyní v sobotu čekají primárky v Jižní Karolíně, kde má Obama - především díky velkému počtu černošských voličů - náskok 19 procent před Clintonovou. Na třetím místě je John Edwards s 15 procenty, pro jehož kampaň by neúspěch v Jižní Karolíně mohl být osudový.
Bývalá první dáma popírá, že by tento stát na jihu USA vypouštěla, ale v praxi svou kampaň již zaměřuje na lidnaté státy, které budou v sázce 5. února při takzvaném superúterý. Podle průzkumu Fieldova institutu má Clintonová v nejlidnatějším americkém státě Kalifornii podporu 39 procent demokratických voličů, zatímco Obama 27 procent.

Republikáni se již připravují na primárky na Floridě a na superúterý, kdy se bude hlasovat ve 22 státech. Dosud nejúspěšnější kandidát, senátor John McCain, předstihl podle Fieldova průzkumu v Kalifornii své soupeře s podporou 22 procent republikánských voličů. Za ním následuje bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney s 18 procenty a o třetí místo se dělí bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani a někdejší guvernér Arkansasu Mike Huckabee, kteří mají po 11 procentech. Kalifornský průzkum potvrzuje pokračující pokles Giulianiho, který vynechal první primárky v malých státech a chce vstoupit do kampaně až na Floridě. Před měsícem měl Giuliani v Kalifornii ještě podporu 25 procent.