V Polsku havarovalo při přistání armádní letadlo

Varšava - Na severozápadě Polska se včera krátce po sedmé hodině zřítilo armádní letadlo s dvaceti lidmi na palubě. Nehodu nikdo nepřežil. Informoval o tom polský premiér Donald Tusk. Podle agentury AP Tusk také sdělil, že na palubě byl jeden armádní brigádní generál. Příčinu havárie začali vyšetřovat prokurátoři a speciální komise vojenské policie.

„Zahynuli vojáci, manželé a otcové, to je nejtragičtější výsledek této katastrofy,“ řekl Tusk. Havárii označil za ohromnou ztrátu pro polské vojenské letectvo. Všichni lidé v letadle měli být vojenští příslušníci, kteří se vraceli z konference o bezpečnosti letecké dopravy ve Varšavě. „Na palubě byli činitelé vzdušných sil, většinou vysocí důstojníci,“ řekl agentuře Reuters mluvčí ministerstva obrany, plukovník Cezary Siemion.

Mezi oběťmi havárie je i brigádní generál Andrzej Andrzejewski, velitel letecké brigády se základnou ve Swidwinu, který měl být jednou ze dvou zbývajících plánovaných zastávek. Zahynul také velitel letecké základny v Miroslawieci nadporučík Jerzy Pilat, řekl ministr obrany Bogdan Klich.

Havarovaný stroj typu Casa je španělské výroby. Letadlo spadlo z výšky 150 metrů asi 1,5 kilometru před letištěm Miroslawiec, kde mělo původně přistát. Podle předběžných informací letoun zavadil o stromy, zřítil se dolů a okamžitě po pádu začal hořet. Záchranáři uzavřeli prostor v okolí havárie a pátrají po obětech.

Vyšetřování příčin nehody může trvat několik měsíců. Zatím nebyla nalezena černá skříňka, která by mohla poskytnout vyšetřovatelům důležité informace. Práci odborníkům může ztížit to, že mnohé stopy mohl zničit požár. K nehodě mohlo přispět špatné počasí, pršelo a vál silný vítr. Nelze vyloučit ani lidskou chybu. Piloti letadla však patřili podle zástupců armády mezi velmi zkušené.

Informace o počtu lidí na palubě se krátce po nehodě různili. Podle agentury AP zmatky zapříčinilo to, že z Varšavy vyletělo více lidí, ale letoun před havárií přistál na třech jiných vojenských letištích, kde někteří cestující vystoupili.

Okamžitě po havárii přijeli hasiči s vojenskými záchranáři a uzavřeli oblast, kterou nyní střeží policie. Premiér Donald Tusk přijel na místo nehody ještě v noci a už přislíbil pomoc rodinám obětí. Doprovází ho ministr obrany Bohdan Klich. Svou návštěvu Chorvatska předčasně ukončil polský prezident Lech Kaczyński a na dopoledne se připravuje tisková konference.

Polská média a čelní polští představitelé srovnávají tuto tragédii s havárií vojenského letadla, které se zřítilo v roce 1973 a při které zahynuli čtyři ministři spolu s dalšími čtrnácti lidmi.

Vydáno pod