Prezidentský kandidát Kasjanov neměl podle ruské volební komise dost podpisů

Moskva - Někdejší ruský premiér Michail Kasjanov zřejmě nebude moci kandidovat v březnových prezidentských volbách. Podle ruské Ústřední volební komise bylo na podpisových arších předložených Kasjanovem nalezeno 13,38 procent neplatných podpisů. Kasjanov tak nejen výrazně překročil povolenou pětiprocentní hranici tolerovaných chyb, ale vlastně ani nedodal zákonem požadované dva miliony podpisů. Kasjanovův volební štáb si na postup komise hlasitě stěžuje, kandidátovi samotnému však nyní mohou hrozit až tři roky vězení.

Oficiálně ale zatím komise neoznámila, že by Kasjanov kandidovat nemohl. „Jediný oficiální dokument, který máme, říká, že tuto základní otázku bude volební komise projednávat až 27. ledna,“ řekla dnes ČTK Kasjanovova mluvčí Jelena Dikunová. Kasjanov jako kandidát, kterého nenavrhla parlamentní politická strana, musel svou žádost o účast ve volbách podložit dvěma miliony podpisů ruských občanů na svou podporu.
Podle Dikunové volební štáb jediného protiputinovského kandidáta v březnových prezidentských voleb nyní zkoumá protokol z prověrky podpisů, který sestavila Ústřední volební komise. „Vypracujeme seznam našich připomínek a budeme žádat, aby je komise vzala v potaz,“ podotkla mluvčí.

Lidé okolo Kasjanova zdůrazňují, že i podle papírů z volební komise je zjištěných padělaných podpisů, tedy podpisů prokazatelně vytvořených jinou osobou, jen 213. Ostatních přibližně 80 000 podpisů bylo zpochybněno kvůli různým formálním nedostatkům. Kasjanovovu štábu ale výrazně vadí také způsob, jakým se k němu státní úředníci chovají.
Například k předání protokolu o prověrce podpisů byl protiputinovský kandidát pozván na středeční večer na 23:30. „Kandidát Kasjanov protokol nepřevzal, i když byl k převzetí kopie protokolu vyzván,“ prohlásil podle ruských agentur sekretář ruské Ústřední volební komise Nikolaj Konkin. Pro dokument si kandidátovi lidé přišli až dnes ráno. „Je to urážka zdravého rozumu,“ komentovala postup volební komise Dikunová.

Ruská prokuratura už ale kvůli padělání podpisů na podpisových arších zahájila dvě vyšetřování. Jedno v povolžské Marijelské republice, kde byl zatčen šéf tamního Kasjanovova předvolebního štábu, druhé ve městě Rybinsk ve středoruské Jaroslavlské oblasti. Kasjanovovi samotnému by až tři roky vězení hrozily, pokud by policie prokázala, že se podílel na organizaci údajných podvodů. Advokát Jurij Nikolajev v této souvislosti ruskému deníku RBK Daily řekl, že získání podobných důkazů zcela závisí na přístupu vyšetřovatelů.

Ústřední volební komise dnes také oznámila, že registrovala dalšího samostatně kandidujícího uchazeče o křeslo v Kremlu, lídra malé Demokratické strany Andreje Bogdanova. Ten se stal tak čtvrtým oficiálně registrovaným kandidátem. On i Kasjanov jsou ale outsidery; největší naděje na vítězství má první vicepremiér ruské vlády Dmitrij Medveděv, jehož podporuje nynější prezident Vladimir Putin a který má na své straně státní aparát i média loajální vůči Kremlu.

Například prokremelský deník Izvestija se dnes věnoval především Medveděvovi a Kasjanovovi. V dlouhém materiálu o vicepremiérovi publikoval výsledky sociologických průzkumů, v nichž ruští občané hodnotí pravděpodobného budoucího prezidenta jako muže inteligentního, aktivního, profesionálního a vzbuzujícího optimismus a naději. Na další straně jsou podrobně popisovány údajné nečestné postupy, jichž použil Kasjanov při sbírání svých podpisů.