Keňský prezident se sešel s vůdcem opozice, oba věří ve vyřešení krize

Nairobi - Keňský prezident Mwai Kibaki se dnes za zavřenými dveřmi sešel k rozhovorům s opozičním vůdcem Railou Odingou. Po prvním setkání obou mužů od vypuknutí politické krize uvedl, že věří v její brzké vyřešení. Setkání obou politických rivalů pomohl zprostředkovat bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan.

Od kontroverzních voleb z konce prosince, po nichž se Kibaki prohlásil prezidentem, se oba politikové sešli po dlouhém úsilí mezinárodního společenství poprvé. Povolební násilnosti v Keni, většinou etnického rázu, si už vyžádaly téměř 700 obětí na životech.

Odinga ujistil všechny Keňany, že udělá vše pro vyřešení krize. Kibaki vyzval obyvatele země k ukončení násilností a ujistil, že Keňu osobně dovede k jednotě a míru.

Africká unie jmenovala Annana prostředníkem při hledání východiska z keňské krize. Ve středu dvě hodiny jednal s Odingou, o polovinu méně času strávil dnes ráno s Kibakim. Annanově návštěvě předcházely pokusy o mezinárodní zprostředkování předsedy Africké unie Johna Kufuora a americké vyjednavačky Jendayi Frazerové, kterým se ale nepovedlo přivést znesvářené politiky k jednacímu stolu.

Ve středečním vysílání německé televizní stanice ARD Odinga řekl, že je připraven podílet se na Kibakiho vládě jako její premiér. Podle dnešní zprávy agentury AFP však Odingův mluvčí prohlásil, že šlo o vyjádření vytržená z kontextu.