Vyhlášení nezávislosti Kosova je podle Thaçiho otázkou dní

Brusel - Pouze otázkou několika dní je podle Hashima Thaçiho vyhlášení nezávislosti srbské provincie Kosovo. Bývalý šéf kosovských povstalců a současný premiér provincie to dnes prohlásil v Bruselu po jednání s představiteli Evropské unie.

„Kosovo je připraveno. Vyhlásíme jeho nezávislost velmi brzy. Počítáme přitom s masivní podporou ze strany Spojených států a Evropy,“ řekl Thaçi novinářům po setkání s představitelem EU pro společnou zahraniční a obrannou politiku Javierem Solanou.

Thaçi v Bruselu předtím jednal s eurokomisařem pro rozšíření Ollim Rehnem, nepochybně i o otázce případné nezávislosti této jihosrbské provincie. Jak ve Studiu ČT24 uvedla zpravodajka ČT Eva Hrnčířová, schůzka obou mužů se proti bruselským zvyklostem odehrála kompletně za zavřenými dveřmi. Média neměla možnost ani jednomu z účastníků jednání položit otázky.

„Komisař Rehn zdůraznil připravenost Evropské unie převzít odpovědnost za směřování procesu, který má s konečnou platností vyřešit status Kosova,“ řekla novinářům mluvčí EU Krisztina Nagyová na pravidelném brífinku EU. Na otázku, zda Rehn a Thaçi probírali i otázku nezávislosti, odpověděla, že jde „o velmi citlivou věc“, o níž se (pro EU) není příliš dobré veřejně vyjadřovat.

Podle Hrnčířové by podle evropských diplomatů mohla být nezávislost Kosova vyhlášena v únoru či březnu, každopádně však Priština souhlasila s tím, že se tak nestane před druhým kolem srbských prezidentských voleb, které se uskuteční 3. února. Nejčastěji se spekuluje o 6. únoru, Thaçi se ale zatím vyvaroval toho, aby vyslovil jakékoliv datum.

Kosovský premiér jednal v Bruselu již ve středu, kdy se setkal se slovinským ministrem zahraničí Dimitrijem Rupelem, jehož země toto pololetí unii předsedá. „Jsme připraveni být demokratickou zemí. Úzce spolupracujeme a budeme úzce spolupracovat s Washingtonem a Bruselem, abychom tak učinili co nejdříve,“ řekl Thaçi, aniž by však vyslovil výraz „nezávislost“, vnímaný mnohými evropskými diplomaty jako tabu.

Pro agenturu Reuters přitom v pondělí uvedl, že jeho návštěva hlavní metropole Evropské unie vyjasní celý kosovský problém. „Věřím, že brzy oznámíme datum (vyhlášení nezávislosti), ale vše budeme koordinovat s Washingtonem a s Evropskou unií,“ doplnil.

NATO už začalo posilovat své jednotky v Kosovu, které čítají na 17 000 vojáků, a to italským praporem s 560 muži. „Tento prapor bude cvičit v oblasti působnosti KFOR od 4. února do 4. března,“ uvedl mluvčí aliančních sil KFOR Bertrand Bonneau. Podle něj jde i o ukázku schopnosti aliance rychle posílit jednotky v terénu.

Dosavadní jednání mezi Bělehradem a Prištinou o příštím osudu provincie vždy skončila ve slepé uličce. Zatímco Bělehrad se nechce provincie zcela zřeknout, kosovští Albánci, tvořící 90 procent místní populace, odmítají nabídky autonomie a požadují jedině nezávislost.

Na osudu Kosova se nedokázaly dohodnout ani velmoci v Radě bezpečnosti OSN. Zatímco Západ podpořil plány udělit Kosovu omezenou nezávislost pod mezinárodním dohledem, Rusko jako srbský spojenec hrozí zablokovat jakékoliv rozhodnutí, s nímž by Bělehrad nesouhlasil. Moskva rovněž upozorňuje, že jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova by vytvořilo precedens pro separatisty jinde ve světě.