Palestinci z Gazy dále proudí do Egypta, rada OSN vyzývá Izrael k ukončení blokády

Gaza - Tisíce Palestinců z pásma Gazy dnes druhým dnem míří přes poraženou hraniční bariéru do Egypta, kde skupují potraviny, pohonné hmoty, stavební materiál a cigarety. V pásmu je naprostý nedostatek většiny základních potřeb kvůli již týden trvající blokádě, kterou Izrael vyhlásil kvůli pokračujícím palestinským raketovým útokům. Egyptské bezpečnostní složky proti přílivu lidí ani dnes na rozkaz prezidenta Husního Mubaraka nezasahují.

Už ve středu, kdy ozbrojenci na několika místech vyhodili do vzduchu části hraniční zdi, prošlo do Egypta podle egyptských zdrojů 50.000 Palestinců, OSN hovoří až o 350.000 osobách. Jak ve Studiu ČT24 uvedl zvláštní zpravodaj ČT v Gaze Jakub Szántó, situace v oblasti by se dala asi nejlépe charakterizovat jako nákupní horečka. Lidé proudí pěšky po tisících v obou směrech, pro auta je přechod Rafáh neprůjezdný.

Mnohé obchody na egyptské straně hranice jsou podle svědků již téměř vykoupené. Podle agentury AP dnes vyšli někteří egyptští obchodníci vstříc velké poptávce Palestinců po pohonných hmotách a vypravili k hranicím kamiony se zásobou benzinu. Ten si tak Palestinci mohou koupit za desetinu ceny, než za kterou se prodává v pásmu Gazy. Podle zpravodaje ČT se běžný život v Gaze v podstatě zastavil, ulice jsou vylidněné a drtivá většina obyvatel se přesunula do jižní části území.

Izrael již vyzval egyptskou vládu, aby zabránila chaosu a plnila své povinnosti hlídat hranice v souladu s dříve uzavřenými dohodami. Židovský stát se zejména obává, že si Palestinci v Egyptě nakoupí zbraně, které propašují do pásma Gazy.

Rada OSN pro lidská práva dnes Izrael vyzvala, aby blokádu ukončil, protože představuje „těžké porušení“ práv obyvatelstva v Gaze. Jde o třetí případ, kdy rada sídlící v Ženevě přijala na zvláštním zasedání rezoluci proti Izraeli kvůli situaci na palestinských územích.

Izrael zahájil blokádu minulý čtvrtek kvůli trvajícímu raketovému ostřelování jihu svého území z pásma. Palestinci odtud minulý týden na Izrael vypálili dvě stovky raket a granátů a izraelští vojáci při odvetných akcích zabili 37 Palestinců. Izrael v rámci blokády uzavřel všechny přechody do pásma, ale nepřestával tam dodávat elektřinu.

Podle Jakuba Szántó útoky na Izrael pokračují, byť oproti minulému týdnu jejich intenzita přece jen poklesla; za posledních 48 hodin jich byla necelá desítka. S největší pravděpodobností je přitom nemá na starosti Hamas, ale Islámský džihád. Tato radikální organizace se rovněž přihlásila k proražení hraničních bariér mezi Egyptem a Gazou.

V pásmu Gazy žije 1,5 milionu Palestinců a jejich životy závisejí v mnoha případech na pomoci a humanitárních dodávkách, které se tam dostanou jenom přes přechody kontrolované Izraelem.

Pozorovatelé soudí, že zprůchodnění hranic, byť dočasné, pomůže radikálnímu hnutí Hamas ovládajícímu pásmo Gazy dopady izraelské blokády částečně snížit.

Izraelští vládní představitelé tvrdí, že situace v Gaze není tak špatná, jak to prezentuje Hamas. Mezinárodní humanitární organizace, které zásobují na 700.000 obyvatel uprchlických táborů v pásmu, ale tvrdí, že se toto území ocitá na pokraji ekonomického kolapsu.

Vydáno pod