Wolfowitz se vrací do služeb americké diplomacie

Washington - Bývalý šéf Světové banky Paul Wolfowitz povede skupinu poradců pro kontrolu zbrojení a odzbrojení. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí. Rozhodnutí ministryně Condoleezzy Riceové znamená, že se přední konzervativec a bývalá "dvojka" Pentagonu vrací zpět do vládních služeb.

Wolfowitz se delší dobu podílel na formování americké zahraniční a obranné politiky. Byl například pravou rukou amerického prezidenta George Bushe při přípravách iráckého tažení. Loni v červnu musel opustit křeslo šéfa Světové banky po obvinění, že své přítelkyni zajistil v bance nadstandardní kariérový postup. Pak působil v konzervativní organizaci American Enterprise Institute (AEI) jako expert na rozvojové otázky.
V této roli v říjnu vystupoval i v Praze na konferenci Forum 2000. Při této příležitosti řekl, že americký protiraketový deštník by mohl pomoci snížit počet jaderných zbraní.
Nyní Wolfowitz povede mezinárodní expertní skupinu, jejíž zprávy by ministryni zahraničí měly nahrazovat rady nezávislých poradců ohledně kontroly zbrojení, odzbrojení, nešíření jaderných zbraní a podobných otázek. Oblast působení zahrnuje i žhavé problémy jako severokorejský či íránský jaderný program.

Vydáno pod