Německým parlamentem zněla mementa pražské spisovatelky Reinerové

Berlín - Německý Spolkový sněm, jindy naplněný parlamentní vřavou, se dnes dopoledne ponořil do soustředěného ticha. Místo politických debat o návrzích zákonů naplnila prostor pod slavnou skleněnou kopulí slova české německojazyčné spisovatelky Lenky Reinerové, která dnes byla hlavním pozvaným hostem na slavnostním ceremoniálu u příležitosti Mezinárodního dne vzpomínky na oběti holokaustu. Osobně se pietního zasedání dolní komory německého parlamentu nemohla zúčastnit ze zdravotních důvodů, ale její zamyšlení nad událostmi minulého století přednesla před poslanci a studenty z několika evropských zemí německá herečka Angela Winklerová.

Reinerová se v poselství vracela ke svým zkušenostem s lidskou netolerancí a holokaustem, jenž ji připravil o veškeré příbuzenstvo, a varovala před současnými hrozbami ohrožujícími lidstvo.

„Myslím si, že aby se něco podobného nemohlo nikdy opakovat, musíme sdílet a projevovat mnohem více porozumění pro jinakost obrovských mas obyvatelstva naší planety,“ naléhala spisovatelka. Podle Reinerové je pouze tímto porozuměním pro odlišnost možné potírat „takové neštěstí, jaké v poslední době představuje terorismus“.

„Věřím, že hrůzy fašismu i nepředstavitelné masové vraždění, jakým byl holokaust, jsme z větší části překonali. Teď jde o to, bojovat s novou zhoubou, s terorismem,“ uvádí se v poselství spisovatelky. Winklerová při více než hodinovém ceremoniálu rovněž četla ukázky z tvorby Reinerové.

Spolkový sněm podobná zasedání pořádá od roku 1996. Reinerová je první Češkou, jejíž projev k památnému dni na půdě německého parlamentu zazněl, a to za přítomnosti německého prezidenta Horsta Köhlera a vlády v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou. V minulých letech se stejné pocty dostalo například španělskému spisovateli Jorgemu Semprúnovi či maďarském laureátovi Nobelovy ceny za literaturu Imremu Kertészovi.

„Je to velmi prestižní okamžik pro Českou republiku,“ řekl českým novinářům velvyslanec ČR v Německu Rudolf Jindrák.

Předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert osobně Reinerovou do Berlína pozval za její přínos pro evropskou literaturu a budování česko-německých vztahů. Vyjádřil lítost, že účastníci ceremoniálu nemohou slyšet mluvenou pražskou němčinu, kterou Reinerová ovládá, a popřál spisovatelce do Prahy brzké uzdravení. Reinerová zhlédla přímý přenos z německého parlamentu na německém velvyslanectví v Praze.

Den holokaustu je připomínkou šesti milionů převážně židovských obětí nacistického vyhlazování Židů. Vyhlásilo jej Valné shromáždění OSN 1. února 2005. Jde o výročí osvobození vyhlazovacího koncentračního tábora Osvětim sovětskými vojsky.