Evropská komise chce zvýšit bezpečnost hraček dovážených a prodávaných v unii

Brusel/Praha - Evropská komise chce zvýšit bezpečnost hraček dovážených a prodávaných v unii. Navrhuje proto například zpřísnit pravidla pro vkládání hraček do některých potravin, zejména cukrovinek. Chce tak hlavně omezit nebezpečí, že by dítě mohlo hračku spolknout.

Zároveň návrh zakazuje používání látek způsobujících rakovinu či majících vliv na reprodukci člověka při výrobě hraček. Zpřísnit by se měla i pravidla pro používání malých součástek u hraček, u nichž rovněž hrozí, že by je mohlo dítě sníst.

Podle mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů ČR Ivany Pickové je důležitý hlavně zákaz používání nebezpečných chemických látek při výrobě hraček. „Vkládání hraček do potravin naopak nevidím jako ožehavý problém,“ řekla ČTK Picková. Česká obchodní inspekce loni zakázala například prodej dudlíků pro kojence, pískacích hraček a dětských skládaček, které obsahují nebezpečné ftaláty, anebo mohou způsobit dětem udušení. Na podzim pak ČOI zjistila, že dětská hračka s názvem Bindeez obsahuje nebezpečnou chemickou látku butandiol, která se používá jako stimulační droga. 

Návrhy, se kterými nyní přišla EK, jsou součástí úpravy její směrnice týkající se bezpečnosti hraček dovážených a prodávaných v unii, kterou nyní dostanou na stůl europoslanci a členské státy. Komisař pro průmysl a místopředseda komise Günther Verheugen podle svých slov doufá, že s návrhem by mohl parlament i státy unie souhlasit do konce roku, a směrnice by tak poté mohla vstoupit v platnost. 

„Stávající pravidla pro bezpečnost hraček neodpovídají současným (výrobním) technologiím a ani situaci na trhu,“ řekl dnes novinářům Verheugen k důvodům, proč s novou směrnicí přichází. Ta původní byla totiž přijata před 20 lety.

Podle něj nový návrh směrnice stojí na třech základních pilířích - na přísnějším dohledu na koncepci a výrobu hraček, na přísnějších kontrolách pro výrobce a dovozce hraček a také silnějších kontrolách dováženého zboží přímo na hranicích.

Co se týče přidávání hraček coby lákadel pro děti, možné by to podle návrhu bylo i nadále, hračky by ovšem musely být důkladně zabaleny tak, aby je nebylo možné sníst zároveň s potravinou. Zákaz vkládání hraček se tak zřejmě nebude týkat populárních čokoládových kindervajíček, neboť hračku chrání umělohmotný obal, velkých velikonočních vejcí plněných dobrotami i hračkami ale nejspíše ano.

Návrh směrnice omezuje i používání nebezpečných látek při výrobě, jako jsou olovo nebo rtuť na úroveň, která podle komise již není nebezpečná. „Naprostý zákaz používání těžkých kovů při výrobě není technicky možný. Ale limity jsou nastaveny tak nízko, že nehrozí žádné zdravotní riziko,“ podotkl komisař.

Podle Verheugena by se měla v budoucnu zaměřit pozornost také na značku CE, která je součástí nejrůznějších výrobků, nejen hraček. Podle něj je potřeba situaci kolem CE přehodnotit, neboť má různé významy a stala se pro zákazníky matoucí.

Původně značka podle komisaře neměla poskytovat informace zákazníkům, ale měla sloužit pro celní správu či dohled nad trhem pro informaci, že výrobek s označením CE je v souladu s nejrůznějšími pravidly. Podle komisaře ale například někteří lidé značku vnímají jako důkaz, že produkt byl vyroben v Evropě. Chystá proto návrh, který se označení CE týká.

Verheugen podotkl, že připravovaný návrh není unáhlenou reakcí komise na fakt, že v loňském roce výrobci, zejména Mattel, museli stáhnout z trhu přes 20 milionů zdravotně závadných či nebezpečných hraček. Tyto hračky, vyrobené především v Číně, obsahovaly jedovaté látky v barvách nebo drobné nebezpečné součásti.

Tento týden pak ke stažení 125.000 hraček z trhu přistoupila další americká společnost Battat. Jí prodávané hračky vyrobené v Číně obsahovaly drobné magnetky a další části, u nich hrozilo, že by se mohly oddělit a děti by je mohly spolknout.