Frattini: Návštěvníci EU budou muset poskytnout otisky prstů

Brdo(Slovinsko)/Brusel - Podobně jako návštěvníci USA budou zřejmě muset i cizinci vstupující na území Evropské unie poskytovat své otisky prstů. Zároveň bude jejich příjezd i odjezd elektronicky zaznamenán.

Výkonný orgán unie hodlá podle eurokomisaře pro oblast vnitra a spravedlnosti Franca Frattiniho navrhnout vznik registru dat o cestujících v letecké dopravě, který by obsahoval právě i biometrické údaje. Frattini to dnes řekl na setkání ministrů vnitra a spravedlnosti zemí EU ve Slovinsku.

Pokud se myšlenku podaří prosadit, pak by v budoucnu mohla data o leteckých pasažérech být ukládána hned v několika systémech. Kromě zmiňovaného registru totiž EK chce navrhnout i kontroly za pomoci formulářů vyplňovaných na internetu několik dní před cestou.

Už loni pak EK v rámci širší protiteroristické strategie navrhla, aby EU podobně jako USA schraňovaly data o leteckých pasažérech. Návrh, jenž se však zatím diskutuje mezi členskými státy, které ho musí jednomyslně schválit, počítal s uchováváním 19 různých dat, a to po dobu až 13 let. Data zasílají letecké společnosti nejméně 24 hodin před odletem.

„Terorismus zůstává hrozbou číslo jedno,“ prohlásil Frattini ve slovinském městě Brdo, kde se setkání ministrů konalo. „Balík opatření bude mít za cíl zvýšit schopnosti EU chránit její vnější hranice,“ dodal.

Data by se do zmiňovaného registru ukládala a kontrolovala při příletech a odletech do a z EU. Databáze by pak měla pomoci úřadům zjistit, zda lidé nepobývají v EU déle, než mohou.

Některé státy už návrhy podpořily, například Francie. Španělský ministr bezpečnosti Alfredo Pérez Rubalcaba řekl, že jeho země systém kontroly leteckých cestujících loni zavedla. „Od března jsme zanalyzovali miliony dat a umožnilo nám to lepší představu o tom, kdo vstupuje do naší země,“ citovala jej agentura Reuters. Španělský ministr dodal, že loni s pomocí systému tamní úřady zadržely stovky lidí.

Nepříliš souhlasné hlasy však zazněly například z Lucemburska. „Musíme si zhodnotit, zda jde takový systém zapotřebí,“ řekl tamní ministr spravedlnosti Luc Frieden. „Už víme, kdo (do EU) vstupuje. Dostat tu informaci o trochu dříve…by mohly být užitečné, avšak ne nutné,“ dodal.