Palestinci znovu prorazili hranici z pásma Gazy do Egypta

Káhira/Gaza - Palestinci dnes prorazili další průchod v hraniční zdi mezi pásmem Gazy a Egyptem. Nerespektovali tak egyptské rozhodnutí, podle něhož dnes měla být hranice po třech dnech znovu uzavřena.

Ultimátum mělo vypršet ve 14:00 SEČ, ale krátce po něm se u hranice objevil buldozer a začal bourat zeď. Z egyptské strany sice bariéru střeží v několika řadách egyptští policisté, ale Palestinci k ní nepřestali od rána proudit i s vozy, odhodláni k dalším nákupům za hranicí. Egypťané od rána vyzývali Palestince, aby se připravili na uzávěru přechodů, a v jednu chvíli proti nim použili i vodní děla, ale počínání posádky buldozeru pak nečinně přihlíželi.

Palestinci poprvé hranici prorazili ve středu a od té doby ji podle odhadů překročilo přes 700.000 lidí. Obyvatelé pásma potřebují doplnit zásoby, protože od 17. ledna trvá blokáda, kterou Izrael na toto území uvalil kvůli raketovým útokům. Izrael v úterý povolil doplnit místní elektrárnu palivem a chce také zachovat humanitární dodávky civilistům, ale palestinským rodinám začaly docházet potraviny i zboží denní potřeby.

Izrael naléhá na egyptskou vládu, aby zabránila chaosu a plnila svou povinnost střežit hranice v souladu s dříve uzavřenými dohodami. Židovský stát se zejména obává, že si Palestinci v Egyptě nakoupí zbraně, které propašují do Gazy. Izrael už začal zpřísňovat bezpečnostní opatření na izraelsko-egyptské hranici, protože očekává, že se přes ní pokusí někteří radikálové dostat ze Sinajského poloostrova do Izraele.
Zatím není jasné, jak chce Egypt hranici zajistit, když větší část tamních bariér je nyní pobořena. Káhira tvrdí, že dokáže pořádek na hranici obnovit.

Radikální Hamas, který v pásmu Gazy vládne, dnes pohrozil, že při příští podobné krizi vyrazí půl milionu Palestinců k přechodu Erez mezi severem pásma a Izraelem.