Slovenský ministr obrany Kašický podal demisi kvůli tendru

Bratislava - Slovenský ministr obrany František Kašický dnes oznámil demisi kvůli předraženému tendru ve svém resortu. Premiér Robert Fico s jeho odchodem souhlasil, ale vyjádřil lítost nad tím, že odchází zkušený politik. Jde o druhou demisi ministra slovenské vlády od jejího vzniku v červnu 2006.

Kašický na společné tiskové konferenci s Ficem tvrdil, že nemůže za postup svých podřízených. „Na druhé straně se však nezbavím objektivní odpovědnosti, kterou nesu za resort obrany,“ dodal.

Demisi ministra musí podle ústavy přijmout prezident. Kašický a Fico se do prezidentského paláce vydali hned po oznámení tohoto kroku.
Kašický, kterého do vlády nominoval Ficův Směr-sociální demokracie (Smer-SD), odstoupil poté, co v uplynulých dnech vypluly na povrch předražené ceny při veřejné zakázce pro jeho ministerstvo. V úterý Kašický odvolal z funkce ředitele Úřadu správy nemovitého majetku Vladimíra Vaska, a to za předražený tendr na úklid a údržbu kasáren ve výši 4 miliard korun. Porušeno bylo hned několik zákonů o veřejných zakázkách a rozpočtových pravidlech.

Prvním ministrem Ficovy vlády, který musel odejít, byl loni v listopadu ministr zemědělství Miroslav Jureňa z Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS). Premiér ho odvolal za podezřelé převody půdy ve Slovenském pozemkovém fondu.