„Nepolapitelný“ mafián Mogilevič je prý za mřížemi

Moskva - Ruská policie zatkla spolu s majitelem sítě 64 parfumérií Arbat Prestiž i jednoho z nejhledanějších šéfů podsvětí Semjona Mogileviče. Oznámila to dnes ruská média s odvoláním na své zdroje v justici.

Šéf parfumérií, milionář Vladimir Někrasov a Mogilevič údajně figurují v jednom případu a spolu také byli ve středu večer v jednom moskevském nákupním středisku zatčeni. Při akci asistovala padesátka policistů.

Mogilevič, přezdívaný „člověk sedmi tváří“, se však před časem opět nechal přejmenovat, takže nyní vystupuje pod jménem Sergej Šnajder jako milionářův poradce.

Podle vyšetřovatelů připravili daňovými úniky stát o téměř 50 milionů rublů (asi 36 milionů Kč), za což v případě odsouzení hrozí až šest let za mřížemi.

Mogilevič se dostal do českého povědomí proslulou policejní razii v podniku U Holubů, kde se v květnu 1995 podle policie setkali představitelé dvou ruskojazyčných zločineckých skupin. Policie zasáhla proto, že dostala anonymní oznámení, že zde má být zavražděn šéf jedné skupiny Mogilevič. Policie zatkla téměř 200 osob, všechny však postupně propustila, aniž kohokoliv obvinila z trestného činu.

Mezitím po Mogilevičovi pátral i americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), a to v rámci vyšetřování pochybného pozadí prodeje zemního plynu mezi Ruskem a Ukrajinou. V USA byl Mogilevič svého času obviněn také z podvodů, vydírání a praní špinavých peněz; přes své účty v newyorské bance prý propral 10 miliard dolarů. Izrael jej zase podezírá z pašování zbraní a drog. Podle serveru newsru.com prý kyjevský rodák ovládá i síť nočních barů s prostitucí v Praze a Budapešti.