Putin: Rusko je v otázce nezávislosti Kosova na straně Srbů

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že jeho země je kategoricky proti vyhlášení nezávislosti srbské provincie Kosovo. Zdůraznil, že Bělehrad může počítat s Moskvou jako se spolehlivým přítelem a partnerem. Obě země podepsaly energetické kontrakty v hodnotě několika miliard dolarů.

Putin po setkání se srbským prezidentem Borisem Tadičem a premiérem Vojislavem Koštunicou v Kremlu novinářům řekl, že kosovská nezávislost „způsobí vážné škody celému systému mezinárodního práva, bude mít negativní důsledky pro Balkán, jakož i pro celý svět a pro stabilitu v jiných oblastech“.

Tadić ruskému hostiteli poděkoval za podporu, kterou Moskva Bělehradu projevuje ohledně Kosova. Srbsko si podle něj moc cení postoje Ruska ke Kosovu a je mu jasné, že bez ruské podpory by obhajoba srbských zájmů byla mnohem obtížnější. „Srbsko vždy bránilo své zájmy v Kosovu, opíralo se přitom o mezinárodní právo a nikdy nebude jednat jinak,“ zdůraznil Tadić.

Rusko a Srbsko dnes také podepsaly důležitou energetickou dohodu, jejíž součástí je i prodloužení ruského plynovodu South Stream do Srbska. Celková hodnota kontraktů je zhruba deset miliard dolarů. Ruský plynárenský gigant Gazprom díky nim získá kontrolu nad srbským ropným monopolem NIS. Rusko slíbilo, že prodlouží plynovod do Srbska a vystaví zde obrovskou zásobárnu. Tato balkánská země se tak stane důležitým centrem ruských dodávek do Evropy, napsala agentura Reuters.

Podle pozorovatelů má dohoda jasný politický podtext. Srbsko se stále více odvrací od Západu, a naopak se přiklání k Moskvě, která podporuje jeho snahy zablokovat vyhlášení nezávislosti Kosova.

Tuto jihosrbskou oblast dnes navštívil albánský prezident Bamir Topi. V Prištině dal najevo, jak se na vyhlášení nezávislosti Kosovo těší, a prohlásil, že jeho země chce být mezi prvními, kdo nezávislost provincie na Bělehradu diplomaticky uzná.