Palestinci čtvrtým dnem přecházejí do Egypta, dnes i v autech

Káhira/Gaza/Erez - Tisíce Palestinců už čtvrtým dnem přecházejí hranici mezi pásmem Gazy a Egyptem, aby si mohly v Egyptě nakoupit docházející potraviny a zboží. Dnes poprvé mnozí z nich k hranici dorazili v automobilech. Reagují tak na desetidenní izraelskou blokádu pásma. Egyptský ministr zahraničí Ahmad Abúl Ghajt oznámil, že na hranici bylo zraněno téměř 40 egyptských policistů a že mnozí z nich museli být hospitalizováni. Na severním přechodu Erez dnes proti blokádě protestovalo 2000 izraelských aktivistů.

Ráno se egyptští policisté snažili přechodu a přejezdu Palestinců zabránit, ale Káhira později oznámila, že hranice zůstane otevřená, dokud se Palestinci dostatečně nezásobí. Armáda a policie s pomocí vojenských automobilů a pořádkových oddílů omezila průjezd pro auta, protože zablokovala hlavní silnici vedoucí z Rafáhu. Na silnici se vytvářela kolona se značně nervózními řidiči.

Ghajt si po dnešní schůzce s prezidentem Husním Mubarakem a kolegy z vlády stěžoval novinářům, že egyptští policisté na hranici čelí provokacím. Kvůli zraněním jich 36 muselo být hospitalizováno a stav některých je prý vážný. Potyčky údajně vyvolávají ozbrojenci Hamasu, kteří jsou odhodláni zajistit Palestincům průchod do Egypta za každou cenu. Ghajt řekl, že Egypt chce Palestincům jejich situaci co nejvíc ulehčit, ale nikoli za cenu životů svých lidí.

Guvernér provincie Severní Sinaj Ahmad Abdal Hamíd dnes řekl, že spolupracuje s ministerstvy sociálních věcí a průmyslu, která se snaží dopravit do příhraničních oblastí dostatečné množství zboží. Místní obchody už původní zásoby rozprodaly.

Egypťané chtěli hranici uzavřít původně už v pátek, ale Palestinci odpoledne buldozerem v hraniční zdi vylomili další otvory a egyptští policisté nakonec hranici nechali otevřenou.

Hranice mezi pásmem Gazy a Egyptem měří 17 kilometrů. Je na ní jediný oficiální přechod, a to v Rafáhu. Zbytek tvořila povětšinou ocelová bariéra, jejíž velkou část ve středu palestinští radikálové zničili. Civilisté začali okamžitě přecházet na egyptskou stranu. Většině rodin v pásmu docházejí zásoby jídla a základních potřeb, protože Izrael 17. ledna uzavřel všechny přechody na své území. Chce tím přinutit Palestince zastavit raketovou palbu na židovský stát. Izraelci dovolili pouze zásobení elektrárny v pásmu Gazy palivem a nechali projet ojedinělé konvoje s humanitárními potřebami.

Ne všichni Izraelci s počínáním vlády souhlasí. Na přechodu Erez, který je na severu pásma Gazy, se dnes sešlo 2000 izraelských Arabů, poslanců a levicových aktivistů s množstvím palestinských, avšak pouze s jednou izraelskou vlajkou. Dopravili tam také dva nákladní automobily naložené potravinami, jež sami darovali. „Stydíme se za tuto blokádu, nepodílíme se na ní,“ řekl jeden z účastníků. Protestem určitých organizací proti blokádě se má v neděli zabývat izraelský nejvyšší soud.

Izrael stáhl své osadníky a vojáky z pásma v roce 2005. Pak s Egyptem uzavřel dohodu, podle níž má jižní hranici střežit 750 egyptských pohraničníků a na Rafáh dohlížet pozorovatelé Evropské unie. Tato dohoda se ale zhroutila loni v létě, když celé pásmo ovládl radikální Hamas, který smlouvu neuznává.

O situaci v Gaze mají v neděli jednat předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a izraelský premiér Ehud Olmert. Abbás prý chce Olmerta požádat, aby zrušil blokádu a přistoupil na novou dohodu, podle níž by se samospráva podílela na ostraze hranice. Abbásův úřad od loňska v Gaze nemá žádný vliv a vládne pouze západnímu břehu Jordánu.

Mubarak se snaží přivést Hamas a Abbásův Fatah zpět k jednacímu stolu. Abbás dnes v Ramalláhu prohlásil, že trvá na své původní podmínce pro obnovení tohoto dialogu - Hamas se prý musí vzdát vojenské nadvlády nad Gazou. Po setkání s Olmertem pojede Abbás vyjednávat do Káhiry.
Abbás dnes vyzval radikály, aby zastavili raketovou palbu, a kritizoval Izrael za to, že vůči obyvatelům Gazy volí taktiku kolektivního trestu. Izrael už loni kvůli raketovým útoků označil pásmo Gazy za nepřátelské území. V minulém týdnu na jeho území dopadlo přes 200 raket. Armáda pak při odvetných útocích zabila na 40 Palestinců.

Vydáno pod