Kasjanov nebude moci kandidovat na prezidenta

Moskva - Ruská ústřední volební komise odmítla registrovat někdejšího ruského premiéra a nynějšího kritika kremelské politiky Michaila Kasjanova jako kandidáta pro březnové prezidentské volby. Výrok komise není překvapením: už několik dní z ní unikaly informace, že ve dvou milionech podpisů na Kasjanovovu podporu je přes 13 procent neplatných. Právě touto okolností komise své rozhodnutí zdůvodnila.

O prezidentské křeslo se tedy 2. března utkají čtyři kandidáti. Favoritem je současný vicepremiér Dmitrij Medveděv, kterého navrhla nejsilnější politická strana Jednotné Rusko a který má také podporu dosavadního prezidenta Vladimira Putina. Do boje zřejmě vyrazí i kandidáti dvou dalších parlamentních stran, tedy lídr ruských komunistů Gennadij Zjuganov a šéf xenofobní Liberálně-demokratické strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij.

Lidé ze Zjuganovova okolí však v minulých dnech dávali najevo, že komunistický kandidát může ještě z boje odstoupit.

Čtveřici uzavírá lídr neparlamentní Demokratické strany Andrej Bogdanov. Podle Ústřední volební komise byly podpisy, které předložil, v pořádku. Pokud nebyli kandidáti navrženi parlamentními stranami, potřebovali získat právě dva miliony podpisů na svou podporu. Chybných v nich však podle zákona nesmělo být více než pět procent.

Kasjanov se proti dnešnímu rozhodnutí volební komise může odvolat k ruskému nejvyššímu soudu, který by v takovém případě měl rozhodnout do pěti dnů.