Suharto byl pohřben v rodinné hrobce na Jávě

Solo (Indonésie) - V rodinné hrobce u města Solo na indonéském ostrově Jáva byl dnes se všemi vojenskými poctami pohřben bývalý indonéský diktátor Suharto. Kontroverzního politika na poslední cestě podle agentur uctily desítky tisíc lidí. Suharto, který vládl Indonésii 32 let, zemřel v neděli ve věku 86 let.

Smuteční obřad dnes vedl indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono. Ten v neděli vyzval Indonésany, aby se modlili za to, aby Bůh přijal mrtvého za jeho „dobré skutky a obětavost“. „Pan Suharto prokázal národu velkou službu,“ uvedl Yudhoyono.

Mrtvého exdiktátora dnes na poslední cestě doprovodily desítky tisíc lidí, které se shromáždily podél silnice, po níž projížděl pohřební průvod. Mnoho z nich podle agentury AP vzlykalo a provolávalo jméno vůdce, během jehož vlády byly zlikvidovány statisíce politických oponentů.

Historici odhadují, že v době Suhartova nástupu k moci ve druhé polovině 60. let bylo zlikvidováno 800 000 příznivců komunismu. Indonéská armáda pak také při zásazích proti hnutím nezávislosti na Východním Timoru a v provinciích Aceh a Papua zabila na 300 000 lidí. Mnozí Indonésané však na Suharta vzpomínají v dobrém, protože Suharto Indonésii svého času přivedl k prosperitě.

Suharto musel odstoupit z prezidentské funkce v roce 1998 pod tlakem masových protestů v době hluboké ekonomické a sociální krize v zemi.