Pákistánští rebelové propustili 250 zadržovaných školáků a vzdali se

Péšávar (Pákistán) - Islámští rebelové, kteří dnes ve městě Bannu v severozápadním Pákistánu vtrhli do školy a zadrželi jako rukojmí učitele a 250 dětí, krátce poté zajatce propustili a vzdali se kmenovým náčelníkům. Jak uvedla agentura Reuters s odvoláním na vládního mluvčího, zadržená rukojmí jsou na svobodě a v pořádku.

Útok se udál u města Karak, asi 210 kilometrů jihozápadně od metropole Islámábádu. Sedm ozbrojenců zajalo ve škole 200 až 250 dětí poté, co policie zmařila jejich pokus o únos jednoho lékaře a pronásledovala je. Ukryli se ve školském objektu a požadovali volný odchod, řekl ministr vnitra Hamíd Naváz Chán, jehož země patří k hlavním spojencům Spojených států v boji proti terorismu.

Vládní jednotky nejprve budovu školy obklíčily, ale poté se stáhly. „(Útočníci) se vzdali členům shromáždění kmenových náčelníků, dali jim své zbraně a propustili děti. Jejich další osud záleží na kmenových náčelnících a místní policii,“ řekl mluvčí ministerstva k ukončení útoku islamistů. Potvrdil, že několikahodinový incident se obešel bez krveprolití.

Propuštění rukojmích potvrdil i pákistánský prezident Parvíz Mušaraf, který se v Londýně sešel s britským premiérem Gordonem Brownem. Navzdory tomu, že celou událost označil za souhru okolností, odsoudil pákistánský prezident jednání extremistů jako čin zoufalství. „Budeme i nadále rozhodně postupovat proti teroristům,“ přislíbil Brownovi, který nazval zadržování dětí „útokem na lidskost“.

Místo obsazení školy leží nedaleko kmenových území, kde vládní jednotky v posledním období vedou tvrdé boje proti ozbrojencům islamistické teroristické sítě Al-Káida a afghánského fundamentalistického hnutí Taliban. Islamisté odsud organizují akce v sousedním Afghánistánu, kde bojují proti západním spojencům.

Místní skupině Al-Káidy se přisuzuje řada sebevražedných atentátů v Pákistánu včetně prosincové vraždy opoziční političky Bénazír Bhuttové.